Rustoord I in Wilhelminaoord

Koningin Wilhelminalaan 30
8384GH Wilhelminaoord (gemeente Westerveld)

Beschrijving van Rustoord I

Bejaardencomplex Rustoord I. Complex bejaardenwoningen, waarvan een deel in 1893 en een deel in 1895 is ontstaan. Het complex heeft een rechthoekige plattegrond, is opgetrokken uit donkere baksteen en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak, Het vertoont een regelmatige indeling van gepanselde houten deuren met bovenlicht en 6-ruitsschuifvensters, waarboven ontlastingsbogen met in de spaarvelden siermetselwerk. Enige onderbreking in de herhaling van deuren en vensters vormen de twee risalerende en van niet- identieke topgevels voorziene gedeelten met respectievelijk het opschrift: 18 Rustoord 93 en 18 Rustoord 95 Plint onderlangs en eenvoudige geprofileerde gootlijst bovenlangs de voorgevel; staafankers. De achterzijde vertoont een eenvoudige indeling met o.a. zesruitsvensters. Gebouw behorende tot de kolonie-gebouwen van de Maatschappij van Weldadigheid. Zie voor een toelichtende beschrijving bij ontstaan en karakter der kolonie en de aard der kolonie-woningen het registerblad betreffende het hoofdgebouw, Majoor van Swietenlaan 28 te Frederiksoord, bekend als Huis Westerbeek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)