Rustoord II in Wilhelminaoord

Koningin Wilhelminalaan 24
8384GH Wilhelminaoord (gemeente Westerveld)

Beschrijving van Rustoord II

Voormalig bejaardencentrum "Rustoord II" (1904) van de Maatschappij van Weldadigheid, opgericht 1818. Thans in gebruik als: "Buitencentrum". Witgepleisterd gebouw op rechthoekige plattegrond en rustend op bakstenen plint. Symmetrische indeling, met rondbogige centrale ingangspartij in iets terugliggend middengedeelte en schuifvensters met luiken en 4-ruits/12-ruits indeling elk; bakstenen ontlastingsbogen; gelijkvormige vensters in de iets vooruitstekende zijvleugels, die tot hoogte van de zolderverdieping ietwat uitkragen en een chalet-achtige decoratie vertonen en zijn uitgerust met gekoppelde vensters. Het geheel wordt gedekt door een met rode pannen belegd omlopend schilddak, dat bij de uitstekende zijvleugels even is afgewolfd. Op de wolfeinden en de dakkapel in het middenschild een pinakel. Gebouw behorende tot de kolonie-gebouwen van de Maatschappij tot de kolonie-gebouwen van de Maatschappij van Weldadigheid. Zie voor een toelichtende beschrijving bij ontstaan en karakter der kolonie en de aard der kolonie-woningen het Registerblad betreffende het hoofdgebouw, Majoor van Swietenlaan 28 te Frederiksoord, bekend als Huis Westerbeek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)