Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rustoord II in Wilhelminaoord

Gebouw

Koningin Wilhelminalaan 24
8384GH Wilhelminaoord (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1904


Beschrijving van Rustoord II

Voormalig bejaardencentrum "Rustoord II" (1904) van de Maatschappij van Weldadigheid, opgericht 1818. Thans in gebruik als: "Buitencentrum". Witgepleisterd gebouw op rechthoekige plattegrond en rustend op bakstenen plint. Symmetrische indeling, met rondbogige centrale ingangspartij in iets terugliggend middengedeelte en schuifvensters met luiken en 4-ruits/12-ruits indeling elk; bakstenen ontlastingsbogen; gelijkvormige vensters in de iets vooruitstekende zijvleugels, die tot hoogte van de zolderverdieping ietwat uitkragen en een chalet-achtige decoratie vertonen en zijn uitgerust met gekoppelde vensters. Het geheel wordt gedekt door een met rode pannen belegd omlopend schilddak, dat bij de uitstekende zijvleugels even is afgewolfd. Op de wolfeinden en de dakkapel in het middenschild een pinakel. Gebouw behorende tot de kolonie-gebouwen van de Maatschappij tot de kolonie-gebouwen van de Maatschappij van Weldadigheid. Zie voor een toelichtende beschrijving bij ontstaan en karakter der kolonie en de aard der kolonie-woningen het Registerblad betreffende het hoofdgebouw, Majoor van Swietenlaan 28 te Frederiksoord, bekend als Huis Westerbeek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37499
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Rustoord II te Wilhelminaoordoord

Rustoord II is een voormalig bejaardentehuis in Wilhelminaoord van de Maatschappij van Weldadigheid.

In het begin van de 19e eeuw stichtte de Maatschappij van Weldadigheid in het kader van de armoedebestrijding enkele kolonies in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Drenthe. In deze kolonies kregen arme gezinnen, die afkomstig waren uit het hele land, een stukje grond en een woning waardoor zij in staat gesteld werden om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Later werden de landbouwkaveltjes samengevoegd en werden de kolonisten als landarbeiders ingezet op grote hoeven met circa 50 hectare grond. Voor kolonisten die niet geschikt waren voor landarbeid werden fabrieksmatige activiteiten ontplooid. Op het eind van de 19e eeuw ontstond de behoefte aan voorzieningen voor bejaarde kolonisten. Rustoord I was bedoeld voor echtparen. Door een financiële bijdrage van de filantroop P.W. Janssen kon in 1904 Rustoord II gerealiseerd worden voor 25 alleenstaande bejaarde kolonisten.

Nadat in Wilhelminaoord een nieuw verzorgingshuis voor ouderen werd gebouwd verloor het gebouw zijn oorspronkelijke functie. In 1974 werd het pand gekocht door de gemeente Den Haag, die er een buitencentrum voor natuur- en milieueducatie van maakte. Schoolkinderen uit Den Haag kunnen hier deelnemen aan natuurwerkweken. Achter het gebouw werd een prehistorisch dorp gebouwd. Daarbij werd een akker en een heemtuin aangelegd, de Jan Wartenahof. Deze activiteiten onder de naam "School in het bos" laat kinderen uit de grote stad kennismaken met de natuur en laat hen zien hoe mensen in vroeger tijden in hun levensonderhoud voorzagen.

Rustoord II is erkend als een rijksmonument.Monumenten in de buurt van Rustoord II in Wilhelminaoord

OLS Voorm. openbare lagere school

Oranjelaan 6
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Voormalig SCHOOLTJE der Maatschappij van Weldadigheid (1818), dat werd gebouwd in 1821 waarin ook was ondergebracht de meesterwoning. In 187..

Rustoord I

Koningin Wilhelminalaan 30
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Bejaardencomplex Rustoord I. Complex bejaardenwoningen, waarvan een deel in 1893 en een deel in 1895 is ontstaan. Het complex heeft een rech..

Voorm. fabriek (mandenmakerij, weverij en smederij)

Koningin Wilhelminalaan 20
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Voormalige fabriek, gebouwd in 1900 als mandemakerij/weverij en uitgerust met aparte smederij, die oorspronkelijk sheddaken kende. Hoofdgebo..

Grafmonument voor D.E. van Oosterhoudt, douairière De Sturler

op de begraafplaats aan de Oranjelaan Oranjelaan op de begraafplaats aan de Oranjelaan
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Inleiding Gietijzeren grafmonument voor Daniella Elisabeth van Oosterhoudt, douairiere De Sturler geboren den 16 october 1769, overleden de..

Hoeve Prinses Marianne 1 Hoeve Prinses Marianne

Koningin Wilhelminalaan 33
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Inleiding Boerderij gebouwd in 1913 in opdracht en naar ontwerp van de Maatschappij van Weldadigheid. De in vroege Interbellum-stijl gebouw..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)