Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voorm. fabriek (mandenmakerij, weverij en smederij) in Wilhelminaoord

Nijverheid Industrie

Koningin Wilhelminalaan 20
8384GH Wilhelminaoord (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Voorm. fabriek (mandenmakerij, weverij en smederij)

Voormalige fabriek, gebouwd in 1900 als mandemakerij/weverij en uitgerust met aparte smederij, die oorspronkelijk sheddaken kende. Hoofdgebouw op rechthoekige plattegrond, met aangebouwde resten van voormalige smederij op eveneens rechthoekige plattegrond. Het geheel is opgetrokken uit baksteen en wordt gedekt met een door blauwe pannen gedekt omlopend zadeldak, voorzien van enige schoorstenen. Het complex, waarvan het middengedeelte iets terugligt, vertoont een symmetrische indeling; lichtgetoogde zesruitsvensters en enkele vensteropeningen. In het terugliggende gedeelte boven elkaar twee stel hijsdeuren, waarvan die in de kap in de vorm van een dakhuis; de iets vooruitspringende gedeelten zijn voorzien van een vlakke hoekpilaster, die zich langs de geveltoppen getrapt voortzet. Langs de goten een eenvoudige geprofileerde lijst. Gebouw behorende tot de kolonie-gebouwen van de Maatschappij van Weldadigheid. Zie voor een toelichtende beschrijving bij ontstaan en karakter der kolonie en de aard der kolonie-woningen het registerblad betreffende het hoofdgebouw, Majoor van Swietenlaan 28 te Frederiksoord, bekend als Huis Westerbeek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37498
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Fabriek
Fabriek (mandenmakerij, weverij en smederij) in Wilhelminaoord
Fabriek (mandenmakerij, weverij en smederij) in Wilhelminaoord
Locatie Wilhelminaoord
Oorspr. functie mandenmakerij, weverij en smederij
Huidig gebruik Woning
Bouw gereed 1900
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 37498
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De fabriek, een mandenmakerij, weverij en smederij, is een monumentaal gebouw in Wilhelminaoord van de Maatschappij van Weldadigheid.

Geschiedenis

In het begin van de 19e eeuw stichtte de Maatschappij van Weldadigheid in het kader van de armoedebestrijding enkele kolonies in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Drenthe. In deze kolonies kregen arme gezinnen, die afkomstig waren uit het hele land, een stukje grond en een woning waardoor zij in staat gesteld werden om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Halverwege de 19e eeuw bleek het succes minder groot dan door de stichter van de kolonies, Johannes van den Bosch, was verwacht. De Maatschappij van Weldadigheid verzette de bakens en bouwde enkele grote boerderijen, waaronder de Hoeve Koning Willem III in Frederiksoord en de Hoeve De Dankbaarheid (later Hoeve Prinses Marianne genoemd) in Wilhelminaoord. De kleine kavels van de oorspronkelijke kolonisten werden samengevoegd tot een grote landbouwkavel van circa 50 hectare, waardoor een grootschalige vorm van landbouw mogelijk werd. De kolonisten werkten als arbeiders onder leiding van een bedrijfsleider op de hoeve. De nieuwe opzet bleek succesvol. Vanaf 1869 werd winst gemaakt.[1]

De kolonies boden in eerste instantie vooral landarbeid aan de kolonisten. Omdat het aantal kolonisten dat ongeschikt was voor de landarbeid steeds groter werd, zocht de leiding van de maatschappij van Weldadigheid naar alternatieve werkgelegenheid. Aan deze groep kolonisten werden fabrieksmatige werkzaamheden aangeboden. In eerste instantie werden vooral zaken voor de eigen behoefte van de kolonies gefabriceerd zoals kousengarens, touw, kledingstukken, dekens en linnengoed. Op die manier werd voorkomen dat er concurrentievervalsing zou optreden met het vrije bedrijfsleven. Later, toen de financiering van de kolonies een probleem begon te worden, werden er ook goederen geproduceerd voor de export naar Nederlands Indië. Johannes van den Bosch, oprichter van de kolonies, was in deze periode minister van Koloniën.[2]

Ook in Wilhelminaoord werden fabrieksmatige activiteiten ontplooid. Het eerste fabrieksgebouw ging door brand verloren en werd omstreeks 1900 vervangen door een nieuw gebouw. In dit gebouw werden een mandenmakerij, een mattenweverij, een smederij, een ververij en een kokerij ondergebracht.

De voormalige fabriek van Wilhelminaoord is erkend als een rijksmonument en wordt verhuurd aan particulieren.

Externe link


Monumenten in de buurt van Voorm. fabriek (mandenmakerij, weverij en smederij) in Wilhelminaoord

OLS Voorm. openbare lagere school

Oranjelaan 6
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Voormalig SCHOOLTJE der Maatschappij van Weldadigheid (1818), dat werd gebouwd in 1821 waarin ook was ondergebracht de meesterwoning. In 187..

Rustoord II

Koningin Wilhelminalaan 24
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Voormalig bejaardencentrum "Rustoord II" (1904) van de Maatschappij van Weldadigheid, opgericht 1818. Thans in gebruik als: "Buitencentrum"...

Rustoord I

Koningin Wilhelminalaan 30
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Bejaardencomplex Rustoord I. Complex bejaardenwoningen, waarvan een deel in 1893 en een deel in 1895 is ontstaan. Het complex heeft een rech..

Grafmonument voor D.E. van Oosterhoudt, douairière De Sturler

op de begraafplaats aan de Oranjelaan Oranjelaan op de begraafplaats aan de Oranjelaan
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Inleiding Gietijzeren grafmonument voor Daniella Elisabeth van Oosterhoudt, douairiere De Sturler geboren den 16 october 1769, overleden de..

Hoeve Prinses Marianne 1 Hoeve Prinses Marianne

Koningin Wilhelminalaan 33
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Inleiding Boerderij gebouwd in 1913 in opdracht en naar ontwerp van de Maatschappij van Weldadigheid. De in vroege Interbellum-stijl gebouw..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)