Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid in Wilhelminaoord

Boerderij

Koningin Wilhelminalaan 49
8384GG Wilhelminaoord (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: tussen 1818 en 1824 1824 tussen 1818 en 1824


Beschrijving van Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Kenmerkende KOLONIE-WONING van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818), in aanleg XIX A, doch in de loop der tijd aangepast aan moderne eisen o.a. voorzien van aankubbing. Een dergelijke woning omvatte oorspronkelijk een eenvoudig woongedeelte aan de voorzijde en schuur, dorsdeel en stal aan de achterzijde, van elkaar, van elkaar gescheiden door slaapkamers. Het woongedeelte was opgetrokken uit baksteen en voorzien van enige-venster- en deuropeningen, meestal voorzien van een roede-indeling; het bedrijfsgedeelte was opgetrokken uit houten palen, bekleed met geteerde planken. Het dak was gedekt met stro of riet. Het oudste type (1819 e.v.) kende een schoorsteen op de scheiding van woon- en bedrijfsgedeelte; het wat latere type een schoorsteen met rookkanaal tegen de voorgevel, terwijl ook het achterste gedeelte van een rookkanaal kon zijn voorzien. Gebouw behorende tot de kolonie-gebouwen van de Maatschappij van Weldadigheid. Zie voor een toelichtende beschrijving bij ontstaan en karakter der kolonie en de aard der kolonie-woningen het registerblad betreffende het hoofdgebouw, Majoor van Swietenlaan 28 te Frederiksoord, bekend als Huis Westerbeek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37495
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid in Wilhelminaoord

Hervormde pastorie Voorm. hervormde pastorie

Koningin Wilhelminalaan 51
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Onderkelderd witgepleisterd gebouw (gedateerd 1912 ?) op rechthoekige plattegrond, onder blauw met pannen belegd schilddak. Symmetrische ind..

Hervormde kerk

Koningin Wilhelminalaan 53
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Eenvoudig 19e eeuws eenbeukig bakstenen WATERSTAATSKERKJE (eerste steen 1851), bekroond door eenvoudig torentje bestaande uit houten ophaal ..

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Koningin Wilhelminalaan 57
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Kenmerkende KOLONIE-WONING van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818), in aanleg XIX A, doch in de loop der tijd aangepast aan mo..

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Koningin Wilhelminalaan 59
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Kenmerkende KOLONIE-WONING van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818), in aanleg XIX A. Gerestaureerd. Een dergelijke woning omva..

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

M.A. van Naamen van Eemneslaan 62
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Kenmerkende KOLONIE-WONING met bakhuisje, van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818), in aanleg XIX A, doch in de loop der tijd a..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)