Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Swieten Bosbouwschool Voorm. G.A. van Swieten Bosbouwschool (1903-1974: kantoor van de Maatschappij van Weldadigheid) in Frederiksoord

Gebouw

Koningin Wilhelminalaan 91
8382GC Frederiksoord (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1887


Beschrijving van Swieten Bosbouwschool Voorm. G.A. van Swieten Bosbouwschool (1903-1974: kantoor van de Maatschappij van Weldadigheid)

Voormalig Gerard Adriaan van Swietentuinbouwschool. Gebouwd in 1887 als school ten behoeve van de opleiding tot bosbaas, met bijbehorende directeurswoning. In 1902 bij gebrek aan een Rijksbijdrage, opgeheven. Vanaf 1903 tot 1974 was in dit gebouw gevestigd het kantoor van de Maatschappij van Weldadigheid. Gebouw op rechthoekige plattegrond, waarvan het voorhuis twee bouwlagen, het achterhuis een bouwlaag telt. Het geheel is opgetrokken uit donkere steen en wordt gedekt door een schilddak, belegd met blauwgeglazuurde pannen. Twee hoekschoorstenen. Geprofileerde houten kroonlijst met tandlijst, met opschrift:Kantoor de Maatschappij van Weldadigheid De voorgevel is symmetrisch ingedeeld; de even risalerende ingangspartij, waarin niet- oorspronkelijke deur, wordt benadrukt door bakstenen pilasters met vlak kapiteel, die een eenvoudig balkon en gesneden consoles dragen, uitkomend op het balkon door aedicula omlijste openslaande deuren, daarboven dakkapel met geprofileerd fronton met bekroning door obelisk. De zesruitsschuifvensters zijn voorzien van een eenvoudige geprofileerde houten omlijsting. De scheiding tussen eerste en tweede bouwlaag wordt aangegeven door beschilderde natuurstenen banden. Het achterhuis heeft eenzelfde detaillering, de dakkapel is niet oorspronkelijk. Het gebouw was oorspronkelijk uitgerust met persiennes op de begane grond en rolluiken onder lambrequins op de verdieping. Gebouw behorende tot de kolonie-gebouwen van de Maatschappij van Weldadigheid. Zie voor een toelichtende beschrijving bij ontstaan en karakter der kolonie en de aard der kolonie-woningen het registerblad betreffende het hoofdgebouw, Majoor van Swietenlaan 28 te Frederiksoord, bekend als Huis Westerbeek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37491
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Swieten Bosbouwschool Voorm. G.A. van Swieten Bosbouwschool (1903-1974: kantoor van de Maatschappij van Weldadigheid) in Frederiksoord

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Koningin Wilhelminalaan 88
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Eenvoudig bakstenen kolonie-woning (eind XIX-BEGIN XX), gedekt door met rode pannen belegd zadeldak, waarvan een schild is doorgetrokken. Wi..

Werkplaats Voorm. werkplaats van de Maatschappij van Weldadigheid (deel van Museum De Koloniehof)

Koningin Wilhelminalaan 87
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Voormalige werkplaats (eind XIX ?). Eenvoudige bakstenen gebouw onder met rode pannen belegd zadeldak, waarvan een schild is doorgetrokken...

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Koningin Wilhelminalaan 85
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Eenvoudige koloniewoning (XIX B-eind XIX), opgetrokken uit donkere baksteen en gedekt door met rode pannen belegd zadeldak, twee topschoorst..

Dokterswoning

Majoor van Swietenlaan 2
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Inleiding Gebouwd rond 1910-1915 als dokterswoning in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid naar ontwerp van R. van der Woerd Hzn. ..

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Majoor van Swietenlaan 5
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Kenmerkende KOLONIE-WONING van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818); in aanleg XIX A, doch in de loop der tijd aangepast aan mo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)