Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid in Frederiksoord

Woonhuis

Koningin Wilhelminalaan 67
8382GC Frederiksoord (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: tussen 1818 en 1824 1824 tussen 1818 en 1824


Beschrijving van Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Kenmerkende kolonie-woning van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818), in aanleg XIX A, doch in de loop der tijd aangepast aan moderne eisen, o.a. uitgerust met aankubbing. Een dergelijke woning omvatte oorspronkelijk een eenvoudig woongedeelte aan de voorzijde en schuur, dorsdeel en stal aan de achterzijde, van elkaar gescheiden door slaapkamers. Het woongedeelte was opgetrokken uit baksteen en voorzien van enige venster- en deuropeningen, meestal voorzien van een roede-indeling; het bedrijfsgedeelte was opgetrokken uit houten palen, bekleed met geteerde planken. Het dak was gedekt met stro of riet. Het oudste type (1819 e.v.) kende een schoorsteen op de scheiding van woon- en bedrijfsgedeelte; het wat latere type een schoorsteen met rookkanaal tegen de voorgevel, terwijl ook het achterste gedeelte van een rookkanaal kon zijn voorzien. Gebouw behorende tot de koloniegedeelte van een rookkanaal kon zijn voorzien. Gebouw behorende tot de kolonie-gebouwen van de Maatschappij van Weldadigheid. Zie voor een toelichtende beschrijving bij ontstaan en karakter der kolonie en de aard der kolonie-woningen het registerblad betreffende het hoofdgebouw. Majoor van Swietenlaan 28 te Frederiksoord, bekend als Huis Westerbeek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37487
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid in Frederiksoord

Hoeve Koning Willem III, schuur

Koningin Wilhelminalaan 66
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Inleiding HOEVE KONING WILLEM III. SCHUUR gebouwd in 1865 in opdracht en naar ontwerp van de Maatschappij van Weldadigheid. De architectuur..

Kiemhuis

t.o. M.A.V. van Naamen van Eemneslaan 70[3] Naamen van Eemneslaan 70 t.o. M.A.V. van Naamen van Eemneslaan 70[3]
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Inleiding Kiemschuur gebouwd in 1941-1942 in opdracht van de Cooperatieve Vereniging Kiemhuis. De Maatschappij van Weldadigheid was verpach..

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Koningin Wilhelminalaan 77
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Kenmerkende KOLONIE-WONING van de Maatschappij van Weldadigheid (1818 opgericht), in aanleg XIX A, doch in de loop der tijd aangepast aan mo..

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Koningin Wilhelminalaan 59
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Kenmerkende KOLONIE-WONING van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818), in aanleg XIX A. Gerestaureerd. Een dergelijke woning omva..

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Koningin Wilhelminalaan 56
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Kenmerkende KOLONIE-WONING van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818), in aanleg XIX A, doch in de loop der tijd aangepast aan mo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)