Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde (Johannes de Doperkerk) in Vledder

Kerkelijk Gebouw

Lesturgeonplein 4
8381BX Vledder (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: 15e eeuw (schip, koor) 1621 (herst.) 1952-'54 (rest.) 1500 15e eeuw (schip, koor) 1621 (herst.) 1952-'54 (rest.)


Beschrijving van Hervormde (Johannes de Doperkerk)

Ned.Herv.Kerk. Eenvoudig gotisch gebouw. Schip en koor uit twee perioden der 15e eeuw. Inventaris; preekstoel XVIIIc. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37474
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Johannes de Doperkerk
Johannes de Doperkerk anno 2011
Johannes de Doperkerk anno 2011
Plaats Vledder
Gebouwd in 15e eeuw
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  37474
Architectuur
Toren 14e eeuw
Portaal:  Christendom

De Johannes de Doperkerk in de Drentse plaats Vledder is een eenbeukige kerk uit de 15e eeuw met een zadeldaktoren uit de 14e eeuw.

De Johannes de Doperkerk is erkend als rijksmonument. De kerk is diverse malen gerestaureerd. In 1997 vond er een blikseminslag in de toren plaats; de schade werd vier jaar later hersteld.

Beschrijving

De kerk van Vledder was oorspronkelijk gewijd aan Johannes de Doper. De kerk werd in de 15e eeuw tegen de al bestaande toren uit de 14e eeuw gebouwd. Allereerst werd het koor gebouwd en daarna het schip van de kerk. De toren is gebouwd in een romaanse stijl en de rest van de kerk draagt een gotisch karakter. De kap van de kerk is na een brand in 1621 vernieuwd. De toren heeft vier geledingen, waarvan de bovenste twee geledingen voorzien zijn van galmgaten. Volgens Karstkarel zou dit er op wijzen, dat de toren in een latere periode is verhoogd.[1]

In de kerk bevindt zich een doopvont van Bentheimer zandsteen, die oorspronkelijk afkomstig zou zijn uit Gildehaus in Duitsland. Het door de Rotterdamse orgelbouwer J.J. van den Bijlaardt vervaardigde orgel werd in 1999 vervangen door een nieuw orgel, gemaakt door B.A.G. orgelmakers te Enschede.[2] In de kerk bevindt zich de grafsteen van Grietje Drijber, de vrouw van Stephanus Jacobus van Royen, schulte, maire, burgemeester en notaris van Vledder.[2] Van Royen was als bestuurder betrokken bij de kolonies van de Maatschappij van Weldadigheid in de omgeving van Vledder. Bewoners van deze kolonies in Frederiksoord en Wilhelminaoord gingen verplicht in Vledder naar de kerk.

Externe link


Monumenten in de buurt van Hervormde (Johannes de Doperkerk) in Vledder

Johannes de Doperkerk, toren

Lesturgeonplein 2
Vledder (Gemeente Westerveld)
Toren der Ned.Herv.Kerk. Zadeldak toren uit de 14e eeuw. Eikenhouten klokkenstoel met moderne klok.

Boerderij met woonhuis en stal onder rieten dak aan voorzijde tegen puntgevel en achter schildvormig beëindigd

De Hoek 5
Vledder (Gemeente Westerveld)
Monumentale 17e eeuwse boerderij. Het woonhuis en de stal onder; een rieten dak dat aan de voorzijde tegen een puntgevel met vlechtingen aan..

Hallenhuisboerderij, schuur

De Hoek 12
Vledder (Gemeente Westerveld)
Omschrijving schuur SCHUUR, hoofdzakelijk opgetrokken uit hout en gedekt door een grotendeels rieten, aan de voorzijde afgewolfd, schildda..

Hallenhuisboerderij met voorhuis tegen puntgevel onder rieten zadeldak, stal onder hoog rieten zadeldak en bakhuis

De Hoek 12
Vledder (Gemeente Westerveld)
Omschrijving BOERDERIJ uit de 18e eeuw met vooreind en deels uit hout, deels uit steen opgetrokken stalgedeelte. Het woonhuis heeft een pu..

Hallenhuisboerderij onder schilddak met dwarsdeel evenwijdig aan de weg

Dorpsstraat 19
Vledder (Gemeente Westerveld)
BOERDERIJ van het dwarsdeeltype behorende tot de stallenhuisgroep. Gedeeltelijk onderkelderd woonhuis zonder verdieping onder schilddak gede..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)