Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Sellingen

Kerkelijk Gebouw

Torenstraat 12
9551BK Sellingen (gemeente Vlagtwedde)
Groningen

Bouwjaar: verm. ca. 1300 (schip en koor) verm. 1450-1500 (triomfboog) verm. 17e eeuw (vensters schip) 1858 (dakruiter) 1972-'73 (rest.)


Beschrijving van Hervormde kerk

Herv.Kerk. Vroeggotisch kerkgebouw met later door een netgewelf overkluisd koor. Op de gewelven schilderingen gesigneerd door zekere broeder Jan van Aken en Johannes Maler. De kap van het koor en een gedeelte van die van het schip is gedekt met holle-bollepannen. De kerk bezit een zandstenen doopvont XV, een 17e eeuwse preekstoel met bijbehorende trap, achterschot en klankbord; 18e eeuws koperen doopbekken op standaard. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37455
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
kerk van Sellingen
Kerk van Sellingen
Kerk van Sellingen
Plaats Sellingen
Afbeeldingen
gewelfschildering met signering van 'broeder Jan van Aken'
gewelfschildering met signering van 'broeder Jan van Aken'
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kerk van Sellingen is een vroeggotisch kerkgebouw in het dorp Sellingen in de gemeente Vlagtwedde in Oost-Groningen, die gebouwd is omstreeks 1300.

Beschrijving

De kerk (of een voorganger van het huidige gebouw) komt echter al voor op de aanvulling op een lijst van kerken van de Abdij van Corvey, die in de dertiende eeuw is opgetekend.[1] In de twintiger jaren van de 20e eeuw werden laatgotische schilderingen in de kerk ontdekt, onder meer afbeeldingen van Sint-Christoffel en Sint-Margareta. Opmerkelijk is dat de schilderingen gesigneerd zijn, wat niet gebruikelijk was in die tijd, met 'broeder Jan van Aken' en 'Johannes'.[2]

Het dak van de kerk bestaat deels uit holle en bolle dakpannen, ook monniken en nonnen genoemd. De dakruiter is in 1858 op de kerk aangebracht. Eerder had de kerk een vrijstaande klokkenstoel. De luidklok is na de Tweede Wereldoorlog geplaatst als vervanging van een door de Duitse bezetters geroofde klok. Vandaar de inscriptie: "Deze klok is gegoten ter vervanging der geroofde klok".[3] De doopvont dateert, net als de schilderingen, uit de 15e eeuw. De preekstoel is halverwege de 17e eeuw gemaakt, komt uit Scharmer en is pas in de 19e eeuw in de Sellinger kerk geplaatst. Het kerkorgel werd in 1952 gebouwd door de orgelbouwersfirma Gebr. Van Vulpen.[2]

1rightarrow blue.svg Lijst van Groninger kerken

Externe link


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Sellingen

Boerderij van het Oldambtster type met voorhuis met twee omlijste ingangen

Borgerweg 1
Sellingen (Gemeente Vlagtwedde)
Boerderij uit 1878 van het Oldambtster type met deftig voorhuis waarvan beide ingangen, een opzij, en een in het midden van de voorgevel oml..

Grote boerderij van het late Westerwoldse type met omlijste ingang opzij

Borgerweg 4
Sellingen (Gemeente Vlagtwedde)
Grote boerderij van het late Westerwoldse type met omlijste ingang opzij en volledig venster op de zolder aan de voorgevel. Zesruitsvensters..

Grote boerderij met voorhuis dat even breed is als de schuur en met bakhuis (stookhut)

Borgerweg 3
Sellingen (Gemeente Vlagtwedde)
Grote boerderij uit 1826 waarvan het voorhuis gelijke breedte heeft als de schuur; voorgevel met top; ingang in het midden van deze gevel. A..

Schaapskooi onder op staanders rustend en met pannen belegd dak

Borgerweg 6
Sellingen (Gemeente Vlagtwedde)
Schaapskooi. Schilderachtig langs de Ruiten A gelegen grote schaapskooi met door pannen belegd dak rustend op staanders aan de westzijde met..

Eenvoudige boerderij van het Westerwoldse type met inrit in de voorgevel

Borgerweg 7
Sellingen (Gemeente Vlagtwedde)
Kampeerboerderij. Eenvoudige boerderij van het Westerwoldse type. Zesruitsvensters en inrit in de voorgevel.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)