Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toren Grote Kerk in Vlaardingen

Kerkelijk Gebouw

Markt 63
3131CR Vlaardingen
Zuid Holland

Bouwjaar: 1744
Architect: Daniel van Stolk


Beschrijving van Toren Grote Kerk

Toren. Zeer sober en strak bouwwerk, opgetrokken in 1744 door Daniel van Stolk, nadat de oude wegens bouwvalligheid werd afgebroken. Bakstenen romp van drie geledingen met kleine, overhoekse steunberen en rechthoekige nissen. Houten bovenbouw bestaande uit een gesloten en een open achtkant met koepelvormige afdekkingen. Opgesteld in de hal klok van H. van Trier, 1570, diam. 82,2 cm. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, 1940, later voorzien van elektrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37423
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De kerktoren
De toren van de Grote Kerk
De toren van de Grote Kerk
Plaats Vlaardingen
Gebouwd in 16e-19e eeuw
Restauratie(s) 1966-1970
Monumentnummer  37422, 37423
Architectuur
Toren 1744
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Grote Kerk is een kerkgebouw aan de Markt in Vlaardingen.

De geschiedenis gaat terug naar de 8e eeuw toen er op de markt een gebouwtje door priester Heribald geschonken werd aan de Angelsaksische missionaris Willibrord (later eerste bisschop van Utrecht).

In de 12e eeuw (rond 1156) werd de eerste stenen kerk op deze plek gesticht. De bouw werd grotendeels afgerond in de 14e eeuw. De toren werd omstreeks 1350 voltooid.

De kerk diende in eerste instantie als parochiekerk voor Vlaardingen, Vlaardingerambacht en Zouteveen en het hoofdaltaar was gewijd aan Johannes de Doper. Na de Reformatie (1572) kwam de kerk in handen van de calvinisten. In 1715 werd de toren met een verdieping verhoogd en werd de eenvoudige spits vervangen door de huidige. De toren is in 1744 voltooid door Daniel van Stolk. De Grote Kerk heeft een bijzonder orgel dat in 1763 door Pieter van Peteghem werd gebouwd voor de Bernardijner-abdij van Baudeloo te Gent. Dit orgel is in 1819 aangekocht.

De kerktoren heeft een carillon. In deze toren zat vroeger een wachter (torenkijker) die uitkeek over het water. Wanneer een Vlaardingse logger in aantocht was, werd een bal op de toren gehesen als teken voor de reder. De wachter waarschuwde ook wanneer een Vlaardings vissersschip arriveerde met de vlag halfstok. Wanneer dat het geval was, dienden de vrouwen binnen te blijven totdat bekend was voor wie het slechte nieuws was bestemd.

In de periode 1966-1970 werd de kerk grondig gerestaureerd, waarbij de banken vervangen werden door houten stoelen met rieten zitting, om het geheel een oorspronkelijker en ruimtelijker indruk te geven.

De kerk is een rijksmonument.

Sinds 2009 vinden rondom deze kerk elk jaar in de maand juli de Vlaardingse Beiaardweken plaats. Op de dinsdagen van deze maand spelen topbeiaardiers uit binnen- en buitenland op het carillon van de kerk, waarbij hun spel is te zien op beeldschermen die rond de kerk staan opgesteld.Monumenten in de buurt van Toren Grote Kerk in Vlaardingen

Grote Kerk

Markt 63
Vlaardingen
Grote Kerk (Ned. Herv.). Driebeukige, in oorsprong gotische hallenkerk, verwoest in 1574, nadien hersteld en driemaal vergroot, totdat het i..

Waag

Markt 62
Vlaardingen
Waag. In oorsprong gotische kapel tegen de noordbeuk van de Grote Kerk, bekleed met tuf en voorzien van diagonaal geplaatste hoektoren. Poor..

Oude stadhuis

Markt 11
Vlaardingen
Stadhuis. Door Bartholomeus Drijffhout in 1650 gebouwd in klassicistisch barokke vormen, bestaande uit souterrain en bel-etage. Voorgevel in..

Pand met klokgevel

Hoogstraat 228
Vlaardingen
Pand met klokgevel (midden XVIII), bekroond door een geprofileerde, gebogen afdekking en met zijvoluten. Gave onderpui uit XIXa, vensters me..

Hoekpand

Markt 49
Vlaardingen
Hoekpand Smalle Havenstraat. Dwarshuis van parterre en verdieping met zadeldak tussen puntgevels. Lijstgevels (XIX A) met in de verdieping n..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)