Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude stadhuis in Vlaardingen

Gebouw

Markt 11
3131CR Vlaardingen
Zuid Holland

Bouwjaar: 1650


Beschrijving van Oude stadhuis

Stadhuis. Door Bartholomeus Drijffhout in 1650 gebouwd in klassicistisch barokke vormen, bestaande uit souterrain en bel-etage. Voorgevel in baksteen met middenrisaliet, bekroond door driehoekig fronton, waarin beeldhouwwerk. Natuurstenen poortje met opzetstuk, fronton en festoenen; boven de flankerende vensters eveneens festoenen. Hoog bordes met balustrade en schildhoudende leeuwen. Natuurstenen hoekblokken. Als bekroning van de gevel een Justitiabeeld. Op het omlopende schilddak een open, houten klokketorentje. Het gebouw is ingrijpend gerestaureerd in 1912-'13, in 1948-'49 (inwendig) en in 1953 (uitwendig). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37416
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oude stadhuis in Vlaardingen

Grote Kerk

Markt 63
Vlaardingen
Grote Kerk (Ned. Herv.). Driebeukige, in oorsprong gotische hallenkerk, verwoest in 1574, nadien hersteld en driemaal vergroot, totdat het i..

Toren Grote Kerk

Markt 63
Vlaardingen
Toren. Zeer sober en strak bouwwerk, opgetrokken in 1744 door Daniel van Stolk, nadat de oude wegens bouwvalligheid werd afgebroken. Baksten..

Waag

Markt 62
Vlaardingen
Waag. In oorsprong gotische kapel tegen de noordbeuk van de Grote Kerk, bekleed met tuf en voorzien van diagonaal geplaatste hoektoren. Poor..

Pand met klokgevel

Hoogstraat 228
Vlaardingen
Pand met klokgevel (midden XVIII), bekroond door een geprofileerde, gebogen afdekking en met zijvoluten. Gave onderpui uit XIXa, vensters me..

Pand met eenvoudige tuitgevel van IJsselsteen met rode vensterstrekken

Hoogstraat 226
Vlaardingen
Pand met eenvoudige tuitgevel van IJsselsteen met rode vensterstrekken (XIX A?). Belangrijk voor de omgeving van de Grote Kerk.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)