Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Munttoren in Amsterdam

Militair Object

Muntplein 12
1012WR Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1619-1620 (bovenbouw)
Architect: Hendrick de Keyser

(1 recensie)

Beschrijving van Munttoren

Munttoren. Overgebleven toren van de Regulierspoort (XVd), verbouwd en verhoogd 1620 door Hendrick de Keyser. Onderbouw in oorspronkelijke delen rond, verder achthoekige omkleding. Houten bovenbouw met open lantaren waarin: VERKLARING. Ter uitvoering van artikel 10 lid 3 van de Monumentenwet werd op 14 juli 1970 overgeschreven door de Bewaarder van de Hypotheken en het end Kadaster te Amsterdam in deel 4500/20 het monumentenregister voor de gemeente Amsterdam, waarin ondermeer opgenomen de Munttoren, gelegen aan het Muntplein 12 en kadastraal vermeld gemeente Amsterdam, sectie F nummer 6889. Voor wat betreft de omschrijving van het carillon dient thans gelezen te worden. Klokkenspel bestaande uit 13 klokken van François en Pieter Hemony, gegoten in 1651, 1659 en 1668, en 25 moderne klokken. Trommelspeelwerk van Franz Albertsz. uit 1669, met trommel gegoten door Pieter Hemony. Op de zolder buiten gebruik gestelde klokken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 3729
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Munttoren
3
Recensie door: ()
Het monumentnummer klopt niet. Zodra ik zoek op het monumentnummer: 3729, krijg ik een totaal ander monument. Dit zal aangepast moeten worden om verwarring te voorkomen.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Munttoren en Muntgebouw gezien vanaf het Singel

De Munttoren, ook wel De Munt genoemd, heet officieel Regulierstoren en maakte vroeger deel uit van de Regulierspoort. Deze stadspoort was een van de drie hoofdpoorten van de middeleeuwse vestingwerken van Amsterdam. De poort was genoemd naar het Reguliersklooster (1394-1532). Dit klooster stond ter hoogte van de latere Keizersgracht buiten de Regulierspoort.

De toren staat op het Muntplein, dat tot 1877 Schapenplein en van 1877 tot 1917 Sophiaplein heette (naar koningin Sophie). Het is tegenwoordig een druk kruispunt tussen Kalverstraat en Reguliersbreestraat, vlak bij de bloemenmarkt op het Singel. Naast de toren onder de kleine poort door gaat men richting Kalverstraat of Reguliersbreestraat.

Geschiedenis

De Regulierspoort in de 16e eeuw.
Het nieuwe Muntgebouw aan het Singel; circa 1887.
Munttoren aan het Schapenplein; nu Muntplein in Amsterdam.

De bijnaam van de toren verwijst naar het feit dat er in de 17e eeuw in het aangrenzende wachthuis munten werden geslagen. De toren kreeg zijn huidige naam in het Rampjaar 1672, toen Amsterdam tijdelijk het recht van muntslag kreeg omdat Franse troepen grote delen van het land bezet hielden, en het niet mogelijk was zilver en goud te transporteren naar de muntplaatsen Dordrecht en Enkhuizen.

De Regulierspoort, gebouwd tussen 1480 en 1487, bestond uit twee torens en een wachthuis. Nadat de poort in 1618 in vlammen opging, besloot men alleen de westelijke toren te herbouwen. De stompe toren kreeg daarna in 1619-1620 een achtkantige bovenbouw en een sierlijke open lantaarn naar een ontwerp van Hendrick de Keyser, met daarin een uurwerk met vier wijzerplaten, en in 1668 een beiaard van de Gebroeders Hemony.

Het wachthuis, dat de brand van 1618 redelijk had doorstaan, werd in de negentiende eeuw afgebroken en vervangen door het het huidige gebouw. Het werd gebouwd tussen 1885 en 1887 in historiserende neorenaissance-stijl, onder leiding van architect Willem Springer. Tijdens een vernieuwing van het gebouw in 1938-1939 kwam er op de begane grond een doorgang.

De Munttoren is 35 m hoog.[1]

Klokkenspel

De beiaard in de Munttoren met overstekende hamers aan de buitenzijde voor automatisch spel
De Munttoren gezien vanaf de Reguliersbreestraat (2005).

De beiaard van de Munttoren werd in 1651 voor de toenmalige Beurs van Hendrick de Keyser, gegoten door de gebroeders Hemony in hun klokkengieterij in Zutphen. Pas in 1655 werd het klokkenspel in de beurs opgehangen, maar toen de toren wegens een uitbreiding van het beursgebouw in 1668 moest verdwijnen, werd dit klokkenspel overgebracht naar de Munttoren. Het kleine carillon van 22 klokken werd daarbij aanzienlijk vergroot met zes nieuwe, zware klokken, die Pieter Hemony goot in datzelfde jaar 1668 in Amsterdam. Er kwamen ook nog enkele nieuwe kleine klokjes bij, zodat het nieuwe klokkenspel voor de Munttoren 36 klokken telde. De grootste van de nieuwe klokken klinkt met toon Cis en weegt bijna 2000 kilogram.

In 1669 maakte Pieter Hemony een bronzen speeltrommel voor de Munt die nog dagelijks de klokken elk kwartier laat klinken.

In het jaar 1873 werd het stokkenklavier van het carillon verwijderd. Men wilde de beperkte ruimte boven in de toren gebruiken voor een nieuw uurwerk. Dit uurwerk kreeg nu ook een minutenwijzer. Zodoende speelde de Munttoren alleen nog automatisch. Handspel was niet meer mogelijk.

Pas in het Hemonyjaar 1959, tijdens de restauratie door Petit en Fritsen, werd de beiaard weer van een stokkenklavier voorzien en sindsdien wordt het Muntcarillon weer wekelijks handmatig bespeeld. Bij de restauratie van 1959 werden elf van de kleinere Hemonyklokken vervangen, omdat hun toon door corrosie van het brons niet meer zuiver was. Deze kleine Hemonyklokken zijn nu opgeslagen in het Amsterdam Museum.

In 1993 volgde opnieuw een restauratie waarbij nog meer Hemonyklokken uit het spel verdwenen, en de resterende dertien werden bijgestemd. Een veertiende Hemonyklok barstte tijdens het stemmen. Tevens werd de reeks, die tot dat moment nog uit 29 klokken bestond, met 9 kleinere klokjes uitgebreid, zodat het huidige instrument er 38 telt, 2 meer dan de reeks die Pieter Hemony in 1668 tot stand bracht.

Elk kwartier wordt bij wijze van tijdsaanduiding door de speeltrommel een korte melodie op de klokken afgespeeld. Tweemaal per jaar worden deze melodieën verstoken door de stadsbeiaardier,[2] die daartoe de stalen pinnen op de speeltrommel van plaats verwisselt.

Elke zaterdagmiddag om 14 uur geeft stadsbeiaardier Gideon Bodden een concert op dit carillon.

Trivia

  • Vlak na de restauratie, rond 1960, was Bernard Drukker, de beroemde bioscooporganist, beiaardier op de Munttoren. Hij maakte in deze periode zelfs samen met het City Theater-orkest olv. Lex van Weren een opname van de klokken van de Munt. Deze ep It's in the air werd door Philips uitgegeven.
  • De Munttoren heeft in het begin van de 21e eeuw een extra stevige fundering gekregen om te voorkomen dat het monumentale pand zou verzakken door de aanleg van de Noord/Zuidlijn, die er vlak langs ligt. Hiervoor had de gemeente Amsterdam 1,9 miljoen euro uitgetrokken.[3]
  • Schaalmodellen van de Munttoren zijn te zien in Madurodam in Den Haag en in Mini-Europa in Brussel.

Gallery


Monumenten in de buurt van Munttoren in Amsterdam

Kantoorgebouw van "De Nederlanden van 1845"

Muntplein 4
Amsterdam
In 1895 door H.P.Berlage opgetrokken kantoorgebouw van "De Nederlanden van 1845", in 1911 door dezelfde architect vergroot en versoberd.

Pakhuis met puntgevel

Rokin 164
Amsterdam
Pakhuis met puntgevel (XVIII).

Pakhuis met puntgevel

Rokin 164
Amsterdam
Pakhuis met puntgevel (XVIII).

Pand met gevel onder gesneden rechte lijst met consoles

Rokin 164
Amsterdam
Pand met gevel onder gesneden rechte lijst met consoles (XVIIId).

Grand Hotel Centraal (voormalig)

Vijzelstraat 4
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van Singel en Vijzelstraat en als 'brug' over de Reguliersdwarsstraat tussen 1925 en 1929 tot stand gekomen HOTEL met ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)