Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Patriciershuis met schilddak in Vianen

Woonhuis

Langendijk 6
4132AK Vianen
Utrecht


Beschrijving van Patriciershuis met schilddak

Patriciershuis (XIX C) met schilddak. Segmentvormig gesloten vensters met stucversieringen, gepleisterde middenrisaliet en boven de middenas een opzetstuk. Breedte zes assen. Granito stoep met hardstenen plaat en stoeprand (XIX A). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37286
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Patriciershuis met schilddak in Vianen

In het pand of op de grens van het erf bevindende stadsmuur(resten)

Langendijk 6
Vianen
Vanwege de zich in het pand of op de grens van het erf bevindende stadsmuur, casu-qou stadsmuurresten.

Hoekpand met schilddak en gepleisterde lijstgevels

Langendijk 2
Vianen
HOEKPAND Voorstraat. Huis met schilddak (XVIII ?) en gepleisterde lijstgevels.

Hoekpand met hoog schilddak en gepleisterde lijstgevels

Voorstraat 6
Vianen
Hoekpand Langendijk met hoog schilddak (XVII-XVIII) en gepleisterde lijstgevels.

Huis met trapgevel met boven pui een fries van metselwerk, op trappen geprofileerde dekplaten, toppilaster met maskerconsole en sierankers

Langendijk 3
Vianen
HUIS met trapgevel (XVII) met boven pui een fries van metselwerk, op trappen geprofileerde dekplaten, toppilaster met maskerconsole en siera..

Huis met gepleisterde lijstgevel

Voorstraat 8
Vianen
Huis met gepleisterde lijstgevel ca.1800 ? met mooi geprofileerde lijst en in de verdieping schuiframen in Empire-stijl. Stoep met hek.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)