Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rosmolen, Vierkant watermolengebouw in Oostrum

Molen

De Rosmolen 1
5807ED Oostrum (gemeente Venray)
Limburg

Bouwjaar: 18e of 19e eeuw


Beschrijving van Rosmolen, Vierkant watermolengebouw

Rosmolen, Vierkant watermolengebouw, XVIII of XIX, onder een tentdak boven betrekkelijk stompe topgevel, strodekking. Langgevelhuis met strodak, XVIII of XIX. Waterrad, drijf- en maalwerk volledig gesloopt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37230
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Rosmolen
Geysteren Rosmolen 0404.JPG
Basisgegevens
Plaats Oostrum
Waterloop Oostrumse Beek
Bouwjaar 1667
Type watermolen
Kenmerken Onderslagmolen
Functie korenmolen
Externe link(s)
Molendatabase
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Rosmolen is een watermolen op de Oostrumse Beek te Oostrum, gelegen in het Landgoed Geijsteren. Ze is eigendom van de familie De Weichs de Wenne, die ook het landgoed bezit. De molen was de onderste molen op de Oostrumse Beek, de bovenste molen was de Oostrumse watermolen.

Naam

De Rosmolen is, al doet de naam anders vermoeden, geen rosmolen en is dat ook nooit geweest. Wel heeft het vierkantige molengebouw met tentdak het uiterlijk van een rosmolen. Naast de molen staat een fraaie boerderij. Het gebied waar de huidige Rosmolen staat werd "Aan de Rosmolen" genoemd, aangezien zich in de nabijheid een boerderij bevond die een rosmolen bezat, welke in 1863 door brand werd verwoest. Deze naam is op de watermolen overgegaan.

Geschiedenis

Het is mogelijk dat reeds in de 13e eeuw een watermolen op deze plaats was, maar pas in 1628 werd een schriftelijke vermelding van deze molen gemaakt.

Het huidige gebouw stamt uit 1667. De molen was een zogenaamde wintermolen, wat zeggen wil dat ze slechts in de wintermaanden, van oktober tot april, voldoende water ontving om te kunnen malen. Ze werd voornamelijk gebruikt voor het malen van rogge.

In 1928 werd de molen stilgelegd nadat de gemeente Venray het waterrecht van baron De Weichs de Wenne had afgekocht. De sluizen werden afgebroken en de onderste schoepen werden afgezaagd, opdat de molen nimmer meer zou draaien. Doel was om de afwatering van de beek te verbeteren.

In november 1944 werd het brugje over de beek door de bezetter opgeblazen. Ook het molenhuis werd daarbij beschadigd. Na de bevrijding werden het brugje en het molenhuis hersteld. Een vernieuwd rad werd in 1975 aangebracht. In het jaar 2000 was de molen weer maalvaardig en ze wordt sindsdien regelmatig gebruikt.

De Rosmolen (3) in het stroomgebied van de Oostrumse Beek (d).

Externe linksMonumenten in de buurt van Rosmolen, Vierkant watermolengebouw in Oostrum

Sint Antoniuskapel. Gebouwtje met zadeldak tussen twee gezwenkte gevels

Stationsweg 62
Venray
Sint Antoniuskapel. Gebouwtje met zadeldak tussen twee gezwenkte gevels, 1724.

Klein Spraland. Boerderij van het hoftype. Woonhuis met aan de voorzijde een later tot topgevel gecompleteerde gevel met het ankerjaartal onder een ta ..

Geysterseweg 33
Oostrum (Gemeente Venray)
Klein Spraland. Boerderij van het hoftype. Woonhuis met aan de voorzijde een later tot topgevel gecompleteerde gevel met het ankerjaartal 17..

Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Spraeland of Spraelant

-
Venray
Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Spraeland of Spraelant. Datering: middeleeuws.

Willibrorduskapel

St Wilbertsweg 30
Geijsteren (Gemeente Venray)
St. Willibrorduskapel. Gebouw met driezijdige sluiting, steunberen, een westelijke topgevel en een open klokkespitsje op het dak, XVI, herst..

Huis met zadeldak tussen topgevels met vlechtingen en ankerjaartal 840

Dorpstraat 7
Geijsteren (Gemeente Venray)
Huis met zadeldak tussen topgevels met vlechtingen en ankerjaartal (1) 840.

Kaart & Routeplanner

Route naar Rosmolen, Vierkant watermolengebouw in Oostrum

Foto's (1)