Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sur Meuse in Venlo

Woonhuis

Helling 5
5921GT Venlo
Limburg

Bouwjaar: 1705


Beschrijving van Sur Meuse

Huis met aan een zijde een gezwenkte gevel en het ankerjaartal 1705. Versiering met tandlijsten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37204
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sur Meuse
Vooraanzicht Sur Meuse
Vooraanzicht Sur Meuse
Locatie Helling 5, Blerick (Venlo)
Oorspr. functie Veerhuis
Huidig gebruik Restaurant/ brasserie
Bouw gereed 1705
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 37204
Afbeeldingen
Achteraanzicht Sur Meuse
Achteraanzicht Sur Meuse
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Sur Meuse is een in 1705 gebouwd pand in Blerick, gemeente Venlo. Het betreft een vrijstaand wit pand dat heden ten dage dienstdoet als restaurant en brasserie. In 1702, tijdens het beleg van Venlo, brandde op de plek waar nu Sur Meuse staat een pand af dat in 1705 gerenoveerd werd.

Het huidige pand heeft een gezwenkte Spaanse gevel in renaissancestijl, de zijgevel heeft een muizentandlijst en de achtergevel is een puntgevel. Het dak heeft de vorm van een zadeldak.

Sur Meuse werd gebouwd als veerhuis, schipperslogement en halteplaats voor trekschuiten. Later kwam hier ook een herberg (In den Gouden Leeuw) bij waar de trekschuitreizigers in konden overnachten. Tot het midden van de jaren 1800 was er een bierbrouwerij in gevestigd.

In 1885 werd het café vervangen door een café. Dit café heeft meerdere eigenaren gehad en werd ook door meerdere beheerders gehuurd. In 1961 werd de Amstel Brouwerij eigenaar van het pand. In 2012 werd het café verbouwd tot restaurant en doet sindsdien dienst als brasserie.

Zie ook

ReferentieMonumenten in de buurt van Sur Meuse in Venlo

Voormalig raadhuis van Blerick

Antoniusplein 2
Venlo
Inleiding Voormalig RAADHUIS in het oude dorpscentrum van Blerick, aanvankelijk vrijstaand, later aan linkerzijde bebouwd. Het gebouw werd..

Kerkhof vanwege oude grafkruisen

bij Antoniuslaan 93
Venlo
Het kerkhof vanwege een aantal zeer oude grafkruisen van historisch belangrijke waarde.

Pastorie Sint-Antoniusparochie

Baarlosestraat 1
Venlo
Oude PASTORIE, bestaande uit een middenbouw - met T-vormig op elkaar aansluitende zadeldaken -, op symmetrische wijze geflankeerd door twee ..

Nedinscogebouw

Molensingel 15
Venlo
Inleiding In de jaren twintig van de twintigste eeuw verrees in Venlo-Zuid vlakbij de Maas, het uiterst moderne fabriekscomplex van het o..

Woonhuis

Roermondsestraat 57
Venlo
Inleiding Woonhuis op rechthoekig grondvlak in dwarsrichting aan rooilijn van de Roermondsestraat te Venlo. Het pand is exemplarisch voor ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)