Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig "Onderste Houtmolen" in Venlo

Molen

Onderste Molenweg 79
5912TW Venlo
Limburg

Bouwjaar: 15e eeuw


Beschrijving van Voormalig "Onderste Houtmolen"

Voormalige "onderste Houtmolen"; gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37201
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Onderste Molen
Onderste Houtmolen
Onderste Houtmolen
Basisgegevens
Plaats Venlo
Bouwjaar 1626
Verdwenen 1928
Type watermolen
Oorspronkelijk gebruik  korenmolen
Externe link(s)
Database Verdwenen Molens
Portaal  Portaalicoon   Molens
Bovenste molen
Basisgegevens
Plaats Venlo
Bouwjaar 1766
Verdwenen 1903
Type watermolen
Oorspronkelijk gebruik  korenmolen, verfstoffenmolen
Externe link(s)
Database Verdwenen Molens
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Onderste Molen (Venloos: Underste Meule) en de Bovenste Molen (Venloos: Bäöveste Meule) zijn de twee bewoonde gebieden van het gebied Jammerdaal in de stad Venlo, in de Nederlandse provincie Limburg. Beide gebieden staan in het teken van recreatie; De Onderste Molen is een camping en De Bovenste Molen is een hotel. De wijk wordt verder gekenmerkt door villa's uit de 30'er jaren. Het gebied wordt ingesloten door de spoorlijnen naar Duitsland en Roermond.

Geschiedenis

In de archieven van de stad Venlo wordt al vroeg melding gemaakt van beekjes die in het gebied stroomde. Een van die beekjes kwam uit het Jammerdaal en stroomde in de richting van Tegelen. Door gebruik te maken van twee watermolens, stroomde het beekje richting de stad. De molens werden in het midden van de 15e eeuw gebouwd. De hogergelegen molen werd de Bovenste Molen genoemd en haalde water uit de Bovenste Molenplas, de andere watermolen heet de Onderste Molen en haalde water uit de Onderste Molenplas.

De beek stroomde door een dal (Molenbeekdal) en is gelegen tussen de steilrand tussen Venlo en Tegelen. Het vormde de grens tussen het Gelderse gebied de Groote Heide en het Gulikse gebied De Uilingsheide. De weg in het dal maakte deel uit van de postroute die leidde naar de Postweg.

De beek stroomde vanaf de Onderste en Bovenste Molen als de sloterbeek naar de zuidoost kant van de stad het Kloosterkwartier in. Vanaf daar stroomde de beek als de Grote Beek door de Grote Beekstraat en werd onder andere door de Italiëmolen door de wijk Klein Italië naar de Maas geleid. De beek werd vooral gebruikt als open riool. Burgemeester Van Rijn maakte daar in het begin van de 20e eeuw een eind aan en dempte de beek.

In 1866 is in het Molenbeekdal de spoorlijn naar Kaldenkerken aangelegd (Staatslijn G).

De Bovenste Molen

De monumentale molen uit de 15e eeuw werd door brand in 1902 verwoest. Twee jaar later werd de molen herbouwd. In 1935 kreeg de molen een hotel- en restaurantfunctie. Vanaf 1975 is het hotel onderdeel van de hotelketen Bilderberg (sinds 2005 onderdeel van Goldman Sachs). Het hotel ligt aan de Bovenste Molenplas.

De Onderste Molen

Watermolen De Onderste Molen is een van de vier Venlose molens die nog intact zijn (de andere molens zijn de Panhuismolen, de Hoogmolen en de Watermeule). Momenteel zijn in het gebied woningen gevestigd, voorheen was er een camping met tot 1993 ook een strandbad aan de Onderste Molenplas.

Coördinaten

De coördinaten van de Bovenste en Onderste Molen zijn:

Externe link

Zie ook


Monumenten in de buurt van Voormalig "Onderste Houtmolen" in Venlo

Joodse begraafplaats

Ganzenstraat 17
Venlo
Israelitische begraafplaats.

Landweer: Jammerdaalse Heide

middeleeuwse grens en verdedigingswallen a/d Vindelschedijk
Venlo
Landweer; overblijfselen van middeleeuwse grens- en verdedigingswallen.

Terrein waarin zes grafheuvels

-
Venlo
Terrein waarin 6 grafheuvels. Datering: IJzertijd.

Terrein waarin grafheuvel: Generaalsheuvel

-
Venlo
Terrein waarin grafheuvel. Datering: IJzertijd. (Gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft de daarin gelegen grafheuvel zelf alsmede een..

Smalspoortunnel

Egypte 8
Tegelen (Gemeente Venlo)
Inleiding Meest zuidelijk gelegen SMALSPOORVIADUCT annex TUNNEL, onderlangs gekruist door een vrijwel haaks erop gesitueerd, onverhard ACCE..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)