Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig Laaghuismolen in Venlo

Molen

De Laaghuismolenweg 20 (bij)
5900AA Venlo
Limburg

Bouwjaar: 16e eeuw


Beschrijving van Voormalig Laaghuismolen

Voormalig "Laaghuismolen". Gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37194
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Laaghuismolen
Laaghuismolen, ofwel Hoogmolen
Laaghuismolen, ofwel Hoogmolen
Basisgegevens
Plaats Venlo
Bouwjaar 1560
Verdwenen voor 1839
Type watermolen
Functie woonhuis, kantoor
Oorspronkelijk gebruik  onderslag-watermolen
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer  37194
Externe link(s) en afbeelding
Database Verdwenen Molens
Achterzijde
Achterzijde
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Laaghuismolen, ook wel Hoogmolen genaamd, is een monumentale voormalige watermolen in Venlo in de Nederlandse provincie Limburg.

De molen dateert waarschijnlijk uit 1560 en was een van de vele watermolens rondom Venlo om de stad van vers water te voorzien door middel van een groot aantal beken. In de 18e eeuw werd de molen ook wel Poell's molen genoemd. Hier stroomde de Rijnbeek onder de naam Hoogmolenbeek verder om bij Fort Beerendonck via de Helbeek en de noordwal van de vestingwerken de Maas in te stromen.

Aan het einde van de 18e eeuw raakte de molen buiten gebruik nadat de loop van de beek was omgeleid. In 1794 werd de molen door het garnizoen van Venlo uit voorzorg in brand gestoken, omdat men vreesde dat de molen in Franse troepen zou vallen. Toen deze Fransen weer uit Venlo weg waren, werd de molen weer opgebouwd. In 1807 werd de molen definitief stilgelegd, doordat de loop van de beek wederom werd verlegd.

In de 19e eeuw deed de molen dienst als hoeve. Het is onduidelijk waar het schoepenrad, dat nodig was voor de stroming van de beek, is gebleven. In 1989-1991 werd de hoeve volledig gerestaureerd en kreeg het een kantoorbestemming.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Voormalig Laaghuismolen in Venlo

Heilige Familiekerk

Belletablestraat 21
Venlo
Inleiding Rooms Katholieke kerk ter ere van de H. Familie gebouwd in 1939 naar een ontwerp van architecten A.J. Kropholler en F.H. Stoks. ..

Moderne stadsvilla

Hertog Reinoudsingel 156
Venlo
Inleiding Moderne stadsvilla op vierkant grondvlak achter rooilijn aan de Hertog Reinoudsingel te Venlo. Het pand heeft aan de straatzijde..

Halfvrijstaand herenhuis in de noordelijke straatwand van de Goltziusstraat

Goltziusstraat 33
Venlo
Inleiding Halfvrijstaand herenhuis in de noordelijke straatwand van de Goltziusstraat. Het woonhuis werd gebouwd in 1898 in de stijl van h..

Vrm. Duitse School

Julianastraat 3
Venlo
Inleiding Voormalig schoolgebouw met twee woningen op rechthoekig grondvlak in lengterichting achter terugwijkende rooilijn aan de Juliana..

Metropole

Straelseweg 1
Venlo
Inleiding Hoekbebouwing Noord-Binnensingel-Straelseweg bestaande uit vier Art Nouveau panden gebouwd tussen 1901 en 1903 in opdracht van ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)