Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Luif in Venlo

Militair Object

Gedeelte Stadsommuring, Op de Miste
5900AA Venlo
Limburg

Bouwjaar: 14e eeuw


Beschrijving van De Luif

"De Luif". Gedeelte van de stadsommuring, XVI B, met weergang rustend op zeven rondbogen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37180
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Luif
De Luif tijdens de bouw van de Maasboulevard
De Luif tijdens de bouw van de Maasboulevard
Locatie Havenkade, Venlo
Oorspr. functie vestingwerk
Huidig gebruik stadsmuur
Bouw gereed 14e eeuw
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 37180
Afbeeldingen
De Luif voor de jaren 50, toen de aanliggende huizen werden afgebroken
De Luif voor de jaren 50, toen de aanliggende huizen werden afgebroken
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Luif is een klein restant van de voormalige, veertiende-eeuwse vestingwerken in het eerste kwadrant Klein Italië in Venlo.

Etymologie

  • Van het Duitse woord Loewe. Via loeve is het uiteindelijk verbasterd tot loef. In het Venloos dialect wordt het dan vervolgens Luif.
  • Loef is in het Nederlands ofwel de zijde van een schip waar de wind vandaan waait, ofwel in de geologie de zijde van een berg of landschappelijk element waar de wind vandaan waait.[1] In het Venloos wordt dit Luif.

De naam Luif heeft dus waarschijnlijk verband met de ligging aan de Maas, waar regelmatig de wind uit westelijke richting komt.

Uiterlijk en ligging

De Luif in 1965

De Luif heeft een weergang, rust op zeven rondbogen en is voorzien van een pannen dak. De Luif ligt aan de haven, omsloten door de Oude Markt, de Maasboulevard, Theater de Maaspoort en de plek waar vroeger het stadskantoor lag en inmiddels het poppodium Grenswerk is gebouwd.

In de zeventiende eeuw zijn op en tegen de rondbogen zogenaamde muurhuizen gebouwd, die later, tijdens de slechting van de vestingwerken, werden afgebroken waardoor het restant stadsmuur weer vrij kwam te liggen. De Luif was het enige gedeelte van de stadsmuur waar binnensmuurs geen weg langs liep. In het midden van de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd dit deel van de stadsmuur door de architect Jules Kayser gerestaureerd.

Toekomst

Momenteel wordt aan de oude Havenkade de Maasboulevard gebouwd. Als onderdeel daarvan wordt het Theater de Maaspoort tot op de Luif uitgebreid. De Luif wordt dus opnieuw "ingekapseld".

Zie ook


Monumenten in de buurt van De Luif in Venlo

Stadhuis Venlo

Markt 1
Venlo
Stadhuis, behoudens enkele restanten uit midden XVI, in 1597-1601 opgetrokken door Willem van Bommel uit Emmerik; de voorgevel geflankeerd d..

Sint-Jacobskerk

Helschriksel 62
Venlo
Voormalige St. Jacobskapel. Westelijk gedeelte van een laatgotische kapel, circa 1500. Tegen de noordelijke hoeksteunbeer in een modern hout..

Huize Ottenheym

Vleesstraat 7
Venlo
Pand dat een bouwlichaam vormt met het buurnummer 9. Huis XVI, met gotische. na 1950 gerestaureerde en gecompleteerde voorgevel. Gerestauree..

Huize Ottenheym-Derckx

Vleesstraat 9
Venlo
Pand dat een bouwlichaam vormt met het buurnummer 7. Huis, XVI, met gotische, na 1950 gerestaureerde en gecompleteerde voorgevel. Gerestaure..

Sint-Joriskerk

Sint Jorisstraat 16
Venlo
Hervormde kerk, in 1718 door P. van Bolnes in de vorm van een letter T gebouwd met gebruikneming van het laatgotische driezijdig gesloten ko..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)