Meer dan 63.000 rijksmonumenten


O.L.V. Onbevlekt Ontvangenkerk in Venlo

Kerkelijk Gebouw

Sinselveldstraat 35
5912CA Venlo
Limburg

Bouwjaar: 1913-1914
Architect: Pierre Cuypers


Beschrijving van O.L.V. Onbevlekt Ontvangenkerk

O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen, 1913-1914, P.J.H.Cuypers. Driebeukige neogotische kruisbasiliek met zeshoekige kruising, bekroond door een koepel. Toren van vier geledingen met frontalen en naaldspits. Ronde pijlers, gekoppelde lancetvensters in groepen van drie of vijf, kruisribgewelven. Laatste kerk van Cuypers. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37172
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen (Venlo)
Interieur van de kerk
Interieur van de kerk
Plaats Venlo
Gebouwd in 1913-1914
Gewijd aan Onbevlekte Ontvangenis van Maria
Monumentnummer  37172
Architectuur
Architect(en) Pierre Cuypers
Bouwmateriaal baksteen
Klokkentoren westtoren
Interieur
Zitplaatsen 200
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen is een van de Venlose kerken, en staat in de wijk Sinselveld. Deze kerk was een van de laatste die ontworpen werd door Pierre Cuypers. In de volksmond wordt het de Mariakerk genoemd.

Bouwgeschiedenis

Na het jaar 1900 werd Venlo steeds groter, ook het gebied ten zuiden van het station (het tegenwoordige Venlo-Zuid werd bebouwd. De vraag naar een eigen kerk en parochie werd steeds groter. Daarom werd er rond 1911 besloten om een eigen kerk te bouwen. De bekende architect Pierre Cuypers tekende de ontwerpen. Dit zou de laatste grote neogotische kerk zijn die door hem ontworpen zou worden. In 1913 werd begonnen met de bouw van de kerk, en in 1915 werd deze in gebruik genomen.

Tijdens de oorlog

Tijdens de oorlog viel op 3 november 1944 een bom vlak bij de kerk en richtte aanzienlijke schade aan. Daarnaast richtte ook het granaatvuur van 3 november 1944 tot 1 maart 1945 veel schade aan.

Vanaf Duits grondgebied leek de toren van de kerk erg hoog. De Franse krijgsgevangenen, die in Duitsland te werk waren gesteld maar erin slaagden te vluchten, hadden de opdracht gekregen zich in Venlo in de kerk met de hoogste toren te gaan verschuilen. Daardoor werd de kerk een groot doorvoerstation van krijgsgevangenen. Pastoor of kapelaan bracht hen dan naar de Hulsterhof, waar ze van voedsel en kleren werden voorzien en verder werden getransporteerd.

Na de oorlog

De schade aan de kerk werd na de oorlog hersteld. In de gehele kerk zaten veel kogelgaten, en van de toren was het hele dak weggevaagd.

De schade werd door architect Frans Stoks in 1947-1948 hersteld. Daarbij werd het dak van de toren lager herbouwd. De oorspronkelijke torenspits was een achtkantige spits tussen vier topgevels[1][2] maar door de verlaging werd dit een spits met ruitdaken.

Externe link


Monumenten in de buurt van O.L.V. Onbevlekt Ontvangenkerk in Venlo

Woonhuis

Roermondsestraat 57
Venlo
Inleiding Woonhuis op rechthoekig grondvlak in dwarsrichting aan rooilijn van de Roermondsestraat te Venlo. Het pand is exemplarisch voor ..

Nedinscogebouw

Molensingel 15
Venlo
Inleiding In de jaren twintig van de twintigste eeuw verrees in Venlo-Zuid vlakbij de Maas, het uiterst moderne fabriekscomplex van het o..

Kapel Mariaweide/Domani

Nieuwstraat 41
Venlo
Laatgotische driezijdig gesloten kapel, XVd, van het voormalige Augustinessenklooster Mariaweide, gerestaureerd en met twee lage zijbeuken e..

Oude vestingmuur

Gedeelte Stadsommuring ter hoogte van Mariaweide
Venlo
Gedeelte van de stadsommuring, XVI B.

Romerhuis

Wijngaardstraat 2
Venlo
Romerhuis, oorspronkelijk XVI, met gotische voorgevel, in 1939-'41, gerestaureerd en gecompleteerd, in 1944-'45 zeer zwaar beschadigd: opnie..

Kaart & Routeplanner