Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Weem in Venlo

Kerkelijk Gebouw

Grote Kerkstraat 26
5911CH Venlo
Limburg

Bouwjaar: 1764-1765


Beschrijving van De Weem

De Weem (= pastorie) der Sint Martinuskerk. Huis met schilddak, 1764-'65 met brede lijstgevel, waarin segmentboogvensters in hardsteen. Twee lagere voorvleugels gebouwd ter weerszijden van een voorplein, dat omstreeks 1900 van een nieuwe straatgevel is voorzien. Inwendig een schoorsteenmantel van marmer met op de boezem o.a. een wapenschild in stuc. In de tuin van het klooster een stenen zuil op voetstuk, voorzien van twee hieraldische wapens (XVe eeuw). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37156
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Weem
De Weem
De Weem
Locatie Grote Kerkstraat 26, Venlo
Oorspr. functie Pastorie
Bouw gereed 1764/1765
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 37156
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Weem is een monumentaal pand aan de Grote Kerkstraat in de Nederlandse plaats Venlo.

Het pand doet dienst als pastorie van de Grote of Sint-Martinuskerk die ten noorden van het pand ligt. Het pand telt twee bouwlagen, afgedekt met een schilddak. Verder is het versierd met een brede lijstgevel, waarin de segmentboogvensters in hardsteen zijn uitgevoerd. Het pand wordt van de straat gescheiden door een voortuin met aan de straatzijde een straatgevel, die in 1900 is opgetrokken.

Het interieur heeft een schoorsteenmantel van marmer, waarop een wapenschild prijkt, uitgevoerd in stucwerk. In de tuin bevindt zich een stenen zuil op een voetstuk met daarop twee heraldische wapens uit de 15e eeuw.

Externe linkMonumenten in de buurt van De Weem in Venlo

Vrm Drukkerij Wolters-Van Wylick

Grote Kerkstraat 27
Venlo
Huis met brede lijstgevel en een schilddak. Ellipsboogvensters en ellipsbogige ingangsomramingen van hardsteen, gedateerd 1820 (een tweede i..

Voormalige stadsschool/Ald Weishoès

Grote Kerkstraat 31
Venlo
Voormalige stadsschool, in 1926 geheel vernieuwd met behoud vaan de voorgevel met ankerjaartal 1611, vensterbogen met diamantkoppen en twee ..

Pastorie Martinusparochie

Grote Kerkstraat 30
Venlo
Inleiding Halfvrijstaande voormalige pastorie van de Sint Martinusparochie. Het pand is opgenomen in de straatwand met religieuze dienstw..

Vrm. Kosterwoning Martinusparochie

Grote Kerkstraat 32
Venlo
Inleiding Voormalige kosterwoning van de Sint Martinusparochie. Het pand is opgenomen in de straatwand met religieuze dienstwoningen aan ..

Grote of Sint-Martinuskerk

Grote Kerkstraat 40
Venlo
Sint Martinuskerk. Drieschepige gotische HALLENKERK, circa 1400-XVa; westtoren 1950. Noordbeuk smaller. Op de noordwesthoek van de langer zu..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)