Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Schreurs in Venlo

Woonhuis

Grote Kerkstraat 19
5911CG Venlo
Limburg

Bouwjaar: 1588


Beschrijving van Huize Schreurs

Huis met rijk door nissen gelede gezwenkte gevel, voorzien van het ankerjaartal 1588, een renaissancegevelsteen met het alliantiewapen Vogelsanck x Boeener, twee borstbeelden in ronde omlijstingen en verder o.a. twee ruitvormige maskerstenen. Gerestaureerd in 1921. Achter het huis een binnenplaatsje met tweeledige, vrijstaande bakstenen en ten dele gecementeerde achterbouw op rechthoekige plattegronden en met doorgang naar het achterterrein. Het voorste lid gedekt met een pannen zadeldak en bestaande uit begane grond en meelzolder met luik aan de achterzijde en eenvoudig venster en deur aan de voorzijde; aan de zijde van de doorgang een breed venster met 8 x 3 ruitjes. Het achterste lid is lager en heeft een pannen lessenaarsdak, een venster aan de rechter zijkant en achter- deur. De achterbouw was jarenlang in gebruik als bakkerij en maakt in historisch en functioneel opzicht deel uit van de vroegere combinatie van woon- en bedrijfsruimte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37155
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huize Schreurs
Huize Schreurs in 2007
Huize Schreurs in 2007
Locatie Grote Kerkstraat 19-21, Venlo
Oorspr. functie Woonhuis
Bouw gereed 16e eeuw
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 37155
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Huize Schreurs (ook wel Vogelsanck naar de vermoedelijke stichters) is een goed bewaard gebleven woonhuis in vroege renaissance-stijl aan de Grote Kerkstraat 19 en 21 in Venlo.

In 1492 moet er al een huis Vogelsanck in de Grote Kerkstraat (destijds nog Kerkstraat geheten; er werd nog geen onderscheid gemaakt tussen Grote en Kleine Kerkstraat) hebben gelegen, volgens de archieven van het Stadsgericht Venlo 1351 - 1796.[1] Daarin wordt een erf van Jenneskens Vogelsanck vermeld.

Het huis is volledig in baksteen uitgevoerd in 1588 en in oude stijl gerestaureerd in 1993. In het midden is het wapen aangebracht van het gezin Van Oeijen-Boener. Het heeft twee borstbeelden in de geveltop. Naar de familie van zijn vrouw is overigens een straat in Venlo vernoemd.

Het pand is eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser. Burgemeester Johan van Vogelsanck heeft dit pand bewoond.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Huize Schreurs in Venlo

Vrm Drukkerij Wolters-Van Wylick

Grote Kerkstraat 27
Venlo
Huis met brede lijstgevel en een schilddak. Ellipsboogvensters en ellipsbogige ingangsomramingen van hardsteen, gedateerd 1820 (een tweede i..

De Weem

Grote Kerkstraat 26
Venlo
De Weem (= pastorie) der Sint Martinuskerk. Huis met schilddak, 1764-'65 met brede lijstgevel, waarin segmentboogvensters in hardsteen. Twee..

Voormalige stadsschool/Ald Weishoès

Grote Kerkstraat 31
Venlo
Voormalige stadsschool, in 1926 geheel vernieuwd met behoud vaan de voorgevel met ankerjaartal 1611, vensterbogen met diamantkoppen en twee ..

Pastorie Martinusparochie

Grote Kerkstraat 30
Venlo
Inleiding Halfvrijstaande voormalige pastorie van de Sint Martinusparochie. Het pand is opgenomen in de straatwand met religieuze dienstw..

Sint-Joriskerk

Sint Jorisstraat 16
Venlo
Hervormde kerk, in 1718 door P. van Bolnes in de vorm van een letter T gebouwd met gebruikneming van het laatgotische driezijdig gesloten ko..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)