Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Raadhuis in Schellinkhout

Gebouw

Dorpsweg 118
1697KG Schellinkhout (gemeente Drechterland)
Noord Holland

Bouwjaar: 1765


Beschrijving van Raadhuis

Raadhuis. Rechthoekig gebouwtje, bestaande uit een begane grond, die eertijds als waag heeft dienst gedaan, een langs een trap met bordes bereikbare verdieping en een schilddak met dakkapel. In de zijgevel een gedenksteen betreffende eerste steenlegging in 1759. In de raadzaal betegelde wanden, waarin tegeltableaux zijn gevat. (1782). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37142
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Raadhuis van Schellinkhout
Het raadhuis van de voormalige gemeente Schellinkhout anno 2012
Het raadhuis van de voormalige gemeente Schellinkhout anno 2012
Locatie Schellinkhout
Oorspr. functie raadhuis en waaggebouw
Huidig gebruik bibliotheek
Start bouw 1765[1]
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 37142
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het raadhuis van Schellinkhout was het gemeentehuis van de voormalige gemeente Schellinkhout in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Geschiedenis

Het raadhuis werd gebouwd in 1765[1] als vervanging van een bouwvallig geworden gebouw. De kosten van de nieuwbouw bedroegen ruim 3600 gulden. De eerste vier stenen werd gelegd door de heer Gerard Jan Schagen en een drietal kinderen. Een van deze kinderen, Jacob Pietersz Smit, zou jaren later het burgemeestersambt vervullen.[2] Het gebouw deed tevens dienst als waaggebouw. De waag bevond zich op de begane grond. Dit deel van het gebouw was bereikbaar door middel van twee openslaande deuren aan de linkerzijde van de voorgevel. De vertrekken van het raadhuis bevonden zich op de verdieping. Deze vertrekken waren bereikbaar via aan een trap met bordes aan de voorzijde. Onder de trap bevond zich een cachot. Op de twee hoekpunten van het schilddak bevinden zich decoratieve elementen met vaantjes. In het midden van het dak staat een forse, van baksteen gemetselde, schoorsteen. Aan de voorzijde bevindt zich in het midden een dakkapel. De voormalige raadzaal beschikt over betegelde wanden met onder andere allegorische voorstellingen van de begrippen gerechtigheid, hoop en liefde.

In 1970 ging de gemeente Schellinkhout op in de gemeente Venhuizen. Het voormalige gemeentehuis doet dienst als bibliotheek. Het gebouw is erkend als een rijksmonument.

Gevelsteen uit 1765 in de zijgevel van het raadhuis

Monumenten in de buurt van Raadhuis in Schellinkhout

Martinuskerk

Dorpsweg 116
Schellinkhout (Gemeente Drechterland)
Herv. Kerk. Dorpskerk, die tesamen met het raadhuis op een aantrekkelijke wijze is gelegen aan de voet van de IJsselmeerdijk. Eenbeukige kru..

Toren der Martinuskerk

Dorpsweg 116
Schellinkhout (Gemeente Drechterland)
Toren der Herv. Kerk. De toren bestaat uit drie geledingen, gescheiden door waterlijsten, en een ingesnoerde spits. De korfbogige ingang aan..

Voormalige dorpsherberg. Pand met verdieping op vierkante plattegrond. Tentdak, gedekt met pannen

De Laan 4
Schellinkhout (Gemeente Drechterland)
V.m. dorpsherberg uit omstreeks 1770. Pand met verdieping op vierkante plattegrond. Tentdak, gedekt met pannen.

Vrijstaand houten woonhuis

Dorpsweg 106
Schellinkhout (Gemeente Drechterland)
Inleiding Rond 1850 gebouwd vrijstaand houten WOONHUIS. Het pand ligt, schuin op de weg geplaatst, aan de westzijde van de Dorpsweg, op de ..

Stolpboerderij van het afgeleide Westfriese type

Dorpsweg 98
Schellinkhout (Gemeente Drechterland)
Inleiding Vermoedelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw daterende STOLPBOERDERIJ, van het afgeleide Westfriese type. De boerderij ligt..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)