Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Martinuskerk in Schellinkhout

Kerkelijk Gebouw

Dorpsweg 116
1697KG Schellinkhout (gemeente Drechterland)
Noord Holland

Bouwjaar: 14e t/m 16e eeuw 1300 14e t/m 16e eeuw


Beschrijving van Martinuskerk

Herv. Kerk. Dorpskerk, die tesamen met het raadhuis op een aantrekkelijke wijze is gelegen aan de voet van de IJsselmeerdijk. Eenbeukige kruiskerk met ingebouwde toren. Driezijdig gesloten koor XVI B; transept met door nissen verlevendigde gevels XV B; de drie oostelijke traveeën van het schip ca. 1500; de drie westelijke traveeen van het schip, die vensterdagkanten met holprofiel en natuurstenen hoek- en negblokken vertonen, XVI A. Restauratie 1956-1959. Inwendig houten tongewelven, begane grond van de toren aan drie zijden naar de kerkruimte geopend, onder het gewelf op drie hoeken van de kruising oude houten beelden. Preekstoel midden XVII, doophek XVII, koperen doopboog, koperen voorzangerslezenaar XVII B. Rode Bremerstenen altaarmensa met sepulcrum. Tweeklaviers orgel, in 1872 gemaakt door P. Flaes. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37139
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Martinuskerk
De Martinuskerk in Schellinkhout anno 2012
De Martinuskerk in Schellinkhout anno 2012
Plaats Schellinkhout
Gebouwd in 14e t/m 16e eeuw
Restauratie(s) 1956/1959
Monumentnummer  37139
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Martinuskerk in de Noord-Hollandse plaats Schellinkhout is gebouwd in de 14e eeuw en uitgebreid in de 15e eeuw en de 16e eeuw.

Geschiedenis

De kerk ligt vlak achter de Zuiderdijk in Schellinkhout. Het gebouw is een eenbeukige zaalkerk. Het oudste gedeelte is mogelijk het gotische koor aan de oostzijde. Volgens Stenvert en Van den Berg zou dit deel van de kerk wellicht al in de 14e eeuw zijn gebouwd. In 1365 kwam de kerk voor op lijsten van de Domfabriek. Daarna werden achtereenvolgens het dwarsschip en het westelijk en oostelijk gedeelte van het schip gebouwd. Over de exacte bouwperiode verschillen de lezingen van Stenvert en Van den Berg met die van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Stenvert dateert de bouw van het dwarsschip in het midden van de 15e eeuw, het oostelijk gedeelte van het schip later in de 15e eeuw en het westelijk deel met de toren in het begin van de 16e eeuw. De rijksdienst dateert de bouw van het dwarsschip eveneens in de 15e eeuw, maar het koor in de 16e eeuw en het oostelijk gedeelte van het schip rond 1500.

Het koor aan de oostzijde is aan drie zijden gesloten. De ingebouwde toren aan de westzijde van drie geledingen heeft een ingesnoerde torenspits. Deze spits is niet origineel. Waarschijnlijk dateert deze spits uit 1839. Zowel de kerk als de toren is rijksmonument.

In de kerk bevinden zich nog oude houten beelden. Ook is er een altaartafel gemaakt van rode Bremer zandsteen. Deze steen fungeert als dorpel bij de zuidelijk ingang van het schip. De preekstoel, het doophek, de doopboog en de voorzangerslezenaar dateren uit de 17e eeuw.


Monumenten in de buurt van Martinuskerk in Schellinkhout

Raadhuis

Dorpsweg 118
Schellinkhout (Gemeente Drechterland)
Raadhuis. Rechthoekig gebouwtje, bestaande uit een begane grond, die eertijds als waag heeft dienst gedaan, een langs een trap met bordes be..

Toren der Martinuskerk

Dorpsweg 116
Schellinkhout (Gemeente Drechterland)
Toren der Herv. Kerk. De toren bestaat uit drie geledingen, gescheiden door waterlijsten, en een ingesnoerde spits. De korfbogige ingang aan..

Voormalige dorpsherberg. Pand met verdieping op vierkante plattegrond. Tentdak, gedekt met pannen

De Laan 4
Schellinkhout (Gemeente Drechterland)
V.m. dorpsherberg uit omstreeks 1770. Pand met verdieping op vierkante plattegrond. Tentdak, gedekt met pannen.

Vrijstaand houten woonhuis

Dorpsweg 106
Schellinkhout (Gemeente Drechterland)
Inleiding Rond 1850 gebouwd vrijstaand houten WOONHUIS. Het pand ligt, schuin op de weg geplaatst, aan de westzijde van de Dorpsweg, op de ..

Stolpboerderij van het afgeleide Westfriese type

Dorpsweg 98
Schellinkhout (Gemeente Drechterland)
Inleiding Vermoedelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw daterende STOLPBOERDERIJ, van het afgeleide Westfriese type. De boerderij ligt..

Kaart & Routeplanner