Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig raadhuis van de stede Hem. Rechthoekig gebouw, bestaande uit een begane grond en een verdieping, gedekt door schilddak met dakkapel. De cartouche op de gevel met opschrift '1662' is afkomsti .. in Venhuizen

Woonhuis

Westeinde 3
1606CZ Venhuizen (gemeente Drechterland)
Noord Holland

Bouwjaar: tweede of derde kwart 18e eeuw


Beschrijving van Voormalig raadhuis van de stede Hem. Rechthoekig gebouw, bestaande uit een begane grond en een verdieping, gedekt door schilddak met dakkapel. De cartouche op de gevel met opschrift '1662' is afkomsti ..

Rechthoekig gebouw, bestaande uit een begane grond en een verdieping, gedekt door schilddak met dakkapel, XVIII b/c. De dakkapel versierd met gebeeldhouwde natuurstenen kluwstukken, schildhoudende leeuw en een cartouche met 1662, dit alles afkomstig van een ouder gebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37128
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hem
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Hem (Drechterland) (Noord-Holland)
Hem (Drechterland)
Situering
Provincie Noord-Holland
Gemeente Drechterland
Coördinaten 52° 40′ NB, 5° 11′ OL
Algemeen
Inwoners (januari 2016) 1.502[1]
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Hem is een dorp in de gemeente Drechterland, in de regio West-Friesland, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het dorp heeft 1.502 inwoners (januari 2016). Samen met het naburige dorp Venhuizen heeft Hem stadsrechten gehad onder de naam Hem. Voor 1 januari 2006 behoorde Hem tot de gemeente Venhuizen.

Van oorsprong was Hem één van de binnenpolders in het gebied. Zo'n binnenpolder kende aanvankelijk een natuurlijke afwatering en werd omdijkt om het binnendringend water van een dijkdoorbraak te keren. Het is niet helemaal duidelijk of deze binnenpolder van oorsprong een aangeslibde landtong was, maar wel is bekend dat het in de hoek lag (het toponiem hem of ham wijst op een landtong of een hoek land). In de watergebieden van Holland, West-Friesland en Friesland komt deze benaming erg vaak voor, een aantal daarvan zijn ook echte woonplaatsen geworden.

De dijk bij deze Hem is steeds iets verder gelegd waardoor de oorspronkelijke binnenpolder verder van het dreigende water, de Zuiderzee (nu het Markermeer), kwam te liggen.[bron?] De plaats Hem wordt in 1343 genoemd als Rottaerdshem en in 1396 als Hem.

Hem zelf is nooit een al te grote plaats geweest maar de hoek aan de Zuiderzee waar de plaats is gelegen was een belangrijk vissersgebied. Daardoor kwam het gebied in aanmerking voor bepaalde rechten. Deze rechten werden eerst gedeeld met andere plaatsen via een baljuwschap. Hem viel onder het Oosterbaljuwschap; dit werd echter in 1413 ontbonden. Een aantal gebieden/plaatsen kregen daarvoor in de plaats stadsrechten. In 1414 kreeg Hem samen met naastgelegen Venhuizen onder de hoed van Hem stadsrechten. De omliggende kleinere plaatsen vielen gerechtelijk onder deze dorpenstad.

Opvallend is dat Venhuizen later de hoofdplaats en de gemeentenaam werd, maar dit valt mede te verklaren dat toen Venhuizen al groter was geworden dan Hem en de stad toen al een tijdje niet meer werd uitgedragen.

Aan de Torenweg in Hem vond er ieder jaar in april een Oldtimerfestival plaats, dit gebeurde in een aantal hallen van Firma Langedijk met een totaaloppervlakte van 6000m². Dit festival vond voor het eerst plaats in 1984; in het jaar 2009 zou de 25ste editie plaatsvinden. Deze hallen zijn vrijdag 2 januari 2009 bijna tot de grond toe afgebrand. Een half jaar later zijn deze hallen echter weer volledig opgebouwd. Het Festival vindt tot heden toe nog steeds plaats.

Bekende inwoners

Sinds mei 2016 woont zangeres en ambtenaar van de Burgerlijke Stand Imca Marina in Hem.

Galerij

Zie ook


Monumenten in de buurt van Voormalig raadhuis van de stede Hem. Rechthoekig gebouw, bestaande uit een begane grond en een verdieping, gedekt door schilddak met dakkapel. De cartouche op de gevel met opschrift '1662' is afkomsti .. in Venhuizen

Stolpboerderij van het afgeleide Noordhollandse type

Westeinde 13
Venhuizen (Gemeente Drechterland)
Inleiding In 1905 gebouwde STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Noordhollandse type. De boerderij, die aan de zuidwestzijde een staartstuk bezi..

Lage houten stolphoeve. Twee houten wanden op plint van gele baksteen en negenruitsschuifvensters

Hemmerbuurt 7
Hem (Gemeente Drechterland)
Lage houten stolphoeve. Twee houten wanden op plint van gele baksteen en negenruitsschuifvensters. XVIII.

Stolpboerderij "Schuilwijk"

Hemmerbuurt 56
Hem (Gemeente Drechterland)
Inleiding Stolpboerderij van het afgeleide Westfriese type, in kern ouder dan 1850 maar met een voorgevel daterend uit de tweede helft van ..

Stolphoeve met lang uitgebouwd vooreind, voorzien van houten geveltop. De wanden van het bedrijfsgedeelte gedeeltelijk van hout

Hemmerbuurt 93
Hem (Gemeente Drechterland)
Stolphoeve met lang uitgebouwd vooreind, voorzien van houten geveltop. De wanden van het bedrijfsgedeelte gedeeltelijk van hout. XVIII/XIX.

Driezijdig ombouwde kaakberghoeve. Het ver uitgebouwde vooreind heeft een houten zijgevel, vensters met roedenverdeling en een houten geveltop met mak ..

Hemmerbuurt 99
Hem (Gemeente Drechterland)
Driezijdig ombouwde kaakberghoeve. Het ver uitgebouwde vooreind heeft een houten zijgevel, vensters met roedenverdeling en een houten gevelt..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)