Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk "Emerentia" in Venhuizen

Kerkelijk Gebouw

Kerkweg 109
1606AP Venhuizen (gemeente Drechterland)
Noord Holland

Bouwjaar: 15e eeuw (ingebruikname)


Beschrijving van Hervormde kerk "Emerentia"

HERVORMDE KERK. Eenbeukige kruiskerk, bestaande uit een vijfzijdig gesloten koor, een transept met rijk behandelde gevels, dit XVI A, een schip met metselwerk van voor 1501, voorzien van een beklamping, die evenals westgevel en toren in 1875 is aangebracht. Koorvensters met geprofileerde dagkanten, het noordoostelijke voorzien van de originele tracering. Inwendig houten tongewelven; de schalken op de vier hoeken van de viering bekroond door houten beelden, onder het gewelf in de hoeken van de koorsluiting eveneens houten beelden. Preekstoel met snijwerk, 1698; doophek met getorste spijlen, koperen doopboog, koperen lichtarm, twee koperen lezenaars, koperen doopbekkenhouder, alles XVII B; gedeeltelijk XVIIe eeuwse bankengroepen; tiengebodenbord 1639. een zestal psalm- en gezangbordjes; memoriebord uit 1656. Grafzerk bestaande uit een ook als altaarmensa gebruikte rood zandstenen sarcofaagdeksel. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1856 gemaakt door L. van Dam en Zonen. Op 2 november 2003 zijn door brand de kap (met tongewelven) en het gehele kerkinterieur verloren gegaan. Kap en tongewelven zijn in 2004 gereconstrueerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37126
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk "Emerentia" in Venhuizen

Klokkenstoel, in de toren van de Hervormde Kerk met klok van Geert van Wou

Kerkweg 109
Venhuizen (Gemeente Drechterland)
In de toren der Herv. Kerk een klokkenstoel met klok van Geert van Wou, 1500, diam. 118 cm.

Huisje, gedekt door een dwars schilddak met hoekschoorstenen. Houten voorgevel op bakstenen plint, rechts doorlopend langs de afgeschuinde hoek

Kerkeveld 3
Venhuizen (Gemeente Drechterland)
Aantrekkelijk nabij de gotische kerk van Venhuizen gelegen huisje, gedekt door een dwars schilddak met hoekschoorstenen. Houten voorgevel op..

Overhaal. Aan de weerszijden van de weg twee houten windassen met bijbehorende bakstenen straatjes en planken glijvoeren die uitkomen die uitkomen in ..

Westerbuurt 34
Venhuizen (Gemeente Drechterland)
Overhaal. Aan de weerszijden van de weg twee houten windassen met bijbehorende bakstenen straatjes en planken glijvoeren die uitkomen die ui..

Burgemeesterwoning

De Buurt 82
Venhuizen (Gemeente Drechterland)
Inleiding In het vierde kwart van de 19de eeuw gebouwde vrijstaande voormalige BURGEMEESTERSWONING. De woning, welke aan de noordzijde van ..

De boerderij met woonhuis

De Buurt 62
Venhuizen (Gemeente Drechterland)
Inleiding Aan de noordzijde van De Buurt gelegen STOLPBOERDERIJ MET WOONHUIS. De stolpboerderij is een Noordhollands type en dateert vermoe..

Kaart & Routeplanner