Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoge vuurtoren van IJmuiden in IJmuiden

Weg En Waterwerk

Seinpostweg 34
1976BT IJmuiden (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1878
Architect: Quirinus Harder


Beschrijving van Hoge vuurtoren van IJmuiden

Uit 1878 daterende, ronde, conische, gietijzeren vuurtoren (hoge licht) naar ontwerp van Q. Harder en uitgevoerd door gieterij D.A.Schretlen & co. De toren is 35 m. hoog, is roodbruin geschilderd en heeft 10 etages. Het onderste gedeelte van de toren is behandeld als een klassiek zuil met basement en in- en uitzwenkende zuilvoet en is voorzien van opgelegde voegen. Rechtgesloten toegangsdeur en rechtgesloten 6-ruitsvensters. Rond het gietijzeren lichthuis met koperen koepel bevindt zich een gietijzeren omgang rusten op opengewerkte gietijzeren consoles en voorzien van balustrade. Op het basement een gedenkplaat. Gedecoreerde gietijzeren trappen, gietijzeren kuip. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37121
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hoge vuurtoren van IJmuiden
Vuurtoren-IJmuiden.jpg
Plaats IJmuiden
Start bouw 1878
Architect Quirinus Harder
Monument sinds 12-02-1981
Karakter 1 schittering per 5 seconde
Monumentnummer 37121
Monumentstatus rijksmonument
Bouwwerk
Hoogte 35 m
Vorm rond
Kleur roodbruin
Bouwmateriaal gietijzer
Verdiepingen 10
Traptreden 159
Uitrusting
Lichtpatroon FlW 5s.gif Fl W 5s.
Lichtsterkte 3.500.000 cd
Nominale dracht 29 zeemijl
Bemand nee

De hoge vuurtoren van IJmuiden is een ronde, roodbruine, gietijzeren toren die is ontworpen door Quirinus Harder en is gebouwd in 1878 door D.A. Schretlen & Co uit Leiden.

De toren heeft een hoogte van 35 meter en vormt samen met de Lage vuurtoren van IJmuiden een lichtlijn die de IJgeul en ingang van de haven markeren. De toren telt tien verdiepingen en 159 treden en was identiek aan de gelijktijdig gebouwde lage vuurtoren.

De vuurtoren is tegenwoordig een rijksmonument en de terp waarop de toren staat een gemeentelijk monument. Momenteel[wanneer?] is de toren niet bemand en niet geopend voor het publiek.

Licht

Het licht heeft een lichtsterkte van 3.500.000 candela en een zichtbaarheid van 29 zeemijlen. Het licht schittert elke 5 seconde.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Hoge vuurtoren van IJmuiden in IJmuiden

Lage vuurtoren van IJmuiden

Seinpostweg 34
IJmuiden (Gemeente Velsen)
Uit 1878 daterende, ronde, conische, gietijzeren vuurtoren (lage licht) naar ontwerp van Q. Harder en uitgevoerd door gieterij D.A.Schretler..

Gedenknaald

-
IJmuiden (Gemeente Velsen)
Inleiding GEDENKNAALD uit 1923, opgericht ter nagedachtenis aan ingenieur Justus Dirks (1825-1886) die de technische leiding had bij de aan..

Voormalig commiezenhuis

Sluisplein 24
IJmuiden (Gemeente Velsen)
Inleiding Op de hoek van het Sluisplein en de Visseringstraat gelegen voormalig COMMIEZENHUIS, gebouwd in 1876 in opdracht van het Departem..

Ned. Belltelefoon

Visseringstraat 2
IJmuiden (Gemeente Velsen)
Inleiding Aan de westzijde van de Visseringstraat gelegen voormalig TELEFOONKANTOOR in eclectische trant daterend uit 1896. Het kantoor wer..

Blok van één sluismeesterswoning en zeven sluiswachterswoningen

Sluisplein 15
IJmuiden (Gemeente Velsen)
Inleiding Bij het zeesluizencomplex van het Noordzeekanaal gelegen blok van één SLUISMEESTERSWONING en zeven SLUISWACHTERSWONINGEN, in 18..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)