Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vinkenbaan 14: Woonhuis op L-vormige grondslag met verdieping en plat afgedekt overstek, geheel opgetrokken in voegloos gewapend beton in Santpoort Zuid

Woonhuis

Vinkenbaan 14
2082EP Santpoort Zuid (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1911
Architect: H.P.Berlage, H.Hana en H.J.Harms

Top 100 monument

Vinkenbaan 14: Woonhuis op L-vormige grondslag met verdieping en plat afgedekt overstek, geheel opgetrokken in voegloos gewapend beton

Santpoort-zuid, Vinkenbaan 14; dit woonhuis is gebouwd op een L-vormige plattegrond, telt een verdieping en is plat afgedekt met een overstek. De ontwerpers waren H. Hana en H.J. Harms w.b. de technische achtergrond, terwijl H.P. Berlage als esthetisch adviseur optrad. Het bouwmateriaal is zeer vermeldenswaard en bestaat uit zogeheten gietbeton, waarbij het jaartal 1911 als vroege bouwdatum geldt en waarbij de kwalificatie "primeur" op haar plaats is, omdat Vinkenbaan 14 het eerste experiment in Nederland van woonhuisbouw in gietbeton betreft. Tijdens de bouw gebruikte men gietijzeren bekisting, waarbij het Amerikaanse, gepatenteerde systeem van Th.A. Edison werd gebruikt. Het gegoten bouwproces laat zich thans ondanks de bepleistering nog aan de gevel aflezen aan de bekistingsmoeten. In het huis zijn enkele elementen te herkennen die op de betrokkenheid van Berlage wijzen, bijvoorbeeld in de profilering van de middenstijl van de draairamen en in de doorgetrokken deurstijlen in het interieur. Dit kleine woonhuis bezit bijzondere cultuurhistorische waarde vanwege de vroeg-moderne architectonische vormgeving en met name als historisch, materieel document in de geschiedenis van de bouwtechniek, waarbij aan het "moderne" bouwmateriaal beton een grote toekomst werd toegekend, en waarin Vinkenbaan 14 de betekenis van primeur bezit en waarbij tijdens het bouwproces de mogelijkheid van hergebruik van de mallen doelbewust werd nagestreefd om aldus tot een rationalisatie in de bouw te kunnen komen.

Beschrijving van Vinkenbaan 14: Woonhuis op L-vormige grondslag met verdieping en plat afgedekt overstek, geheel opgetrokken in voegloos gewapend beton

Uit 1911 daterend eenvoudig WOONHUIS op L-vormige grondslag met verdieping en plat afgedekt overstek, geheel opgetrokken in voegloos gewapend beton naar ontwerp van H. Hana en H.J. Harms als technici en H.P. Berlage als esthetisch adviseur. De witgepleisterde muren zijn met behulp, en derhalve in principe opnieuw te gebruiken, van een gietijzeren bekisting, waarvoor de firma P. Denis te Brussel de mallen heeft geleverd, gegoten volgens een systeem waarop de Amerikaan Th.A. Edison patent had en dat door de realisatie van dit huis - met toepassing van een praktisch beter uitvoerbaar betonmengsel - voor het eerst in Nederland is geintroduceerd; het gegoten karakter laat zich thans ondanks de bepleistering nog aan de gevel aflezen aan de moeten van de bekisting. De dak- en vloerplaten bestaan evenals de traptreden uit geprefabriceerd beton. De ingang bevindt zich links in de voorgevel in een portiek, dat evenals de loggia op de verdieping van de naar voren uitgebouwde rechtervleugel, aan de bovenzijde twee afgeschuinde hoeken bezit. De regelmatig over de gevels- met uitzondering van de blinde linkerzijgevel - verdeelde vensters bezitten alle houten kozijnen, waarbij de meeste vensters draairamen bevatten, met een variabele roedenverdeling (zes, acht, veertien- ruits) en een voor het werk van Berlage karakteristieke profilering van de middenstijl. In de rechterzijgevel bevindt zich voorts in het midden de zijingang naar de keuken, terwijl de achtergevel nog een kleine sprong vertoont te rechterzijde. Inwendig bezitten de deuren een eveneens voor het werk van Berlage karakteristieke omlijsting met bovenaan doorgetrokken, geprofileerde stijlen. Bij de ingang is het tuinpad een vloermozaiek aangebracht met jaartal en monogram. Klein woonhuis met vroeg-moderne architectonische vormgeving en van bijzondere waarde uit oogpunt van ontwikkeling van de bouwtechniek als eerste experiment in Nederland van woonhuisbouw in gietbeton, met mogelijkheid tot hergebruik van de mallen en daardoor tot seriebouw en met toepassing van geprefabriceerde onderdelen van gewapend beton in het interieur, waarbij het bouwmateriaal bepalen is voor het uiterlijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37113
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Vinkenbaan 14
Vinkenbaan 14 in 2010
Vinkenbaan 14 in 2010
Locatie Vinkenbaan, Santpoort-Zuid
Oorspr. functie Woonhuis
Bouw gereed 1911
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 37113
Architect Herman Hana en H.J. Harms
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het monumentale huis aan de Vinkenbaan 14 in Santpoort-Zuid is het eerste huis in Nederland dat in gietbeton uitgevoerd is. Het gebouw dateert uit 1911 naar het ontwerp van Herman Hana en H.J. Harms. Tevens was Hendrik Petrus Berlage betrokken als esthetisch adviseur. Hana was een leerling van Berlage.

Het woonhuis heeft een eenvoudig L-vormig grondplan van voegloos gewapend beton met witgepleisterde muren.


Monumenten in de buurt van Vinkenbaan 14: Woonhuis op L-vormige grondslag met verdieping en plat afgedekt overstek, geheel opgetrokken in voegloos gewapend beton in Santpoort Zuid

Rapsodie

Johan Verhulstweg 70
Bloemendaal
In hoofdzaak volgens de principes van het Nieuwe Bouwen door G.Th. Rietveld in 1934 in opdracht van de violist Z. Szekely ontworpen, geheel ..

Voormalige dubbele dienstwoning

Brederodelaan 40
Bloemendaal
Inleiding Voormalige dubbele DIENSTWONING, in oorsprong behorende bij het in aanleg uit 1846-1849 daterende "Gesticht Meerenberg", sinds 19..

Hekpijler, gemetseld naast Spaarnberg in bollenland

Wüstelaan 76
Santpoort Zuid (Gemeente Velsen)
Hekpijler, gemetseld naast Spaarnberg in bollenland.

Kerkje Provinciaal Ziekenhuis, portierswoning, ingangshek en torenuurwerk

Brederodelaan 52
Bloemendaal
Kerk, neogotisch gebouw, 19e eeuw. Portierswoning, 19e eeuw. Ingangshek, 19e eeuw. Mechanisch torenuurwerk van Addicks, circa 1900, later vo..

Meerenberg: hoofdgebouw

Brederodelaan 54
Bloemendaal
Inleiding Het Carré werd in 1848 voltooid naar het ontwerp van de architect J.D. Zocher jr. Het werd opgetrokken in statige, classicistis..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)