Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Delen van het interieur van de Sint-Willibrorduskerk in Veldhoven

Kerkelijk Gebouw

Blaarthemseweg 13
5502JR Veldhoven
Noord Brabant


Beschrijving van Delen van het interieur van de Sint-Willibrorduskerk

In de R.K. Kerk, die zelf niet op de lijst geplaatst bevindt zich het volgende interieur: een kerkklok, gegoten in 1551 door Peter van den Ghein, 2 schilderijen omstreeks 1810, vaatwerk van 1750 en 1800, bolkroon met 12 lichten van omstreeks 1820. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37047
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Willibrorduskerk
Monument 37047, Blaarthemseweg 13 Veldhoven.jpg
Plaats Zeelst, Veldhoven
Gewijd aan Sint-Willibrordus
Monumentale status deel inventaris: rijksmonument
Monumentnummer  37047
Architectuur
Architect(en) kerk: Carl Weber
toren: Jan Stuyt
Bouwmateriaal baksteen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Willibrorduskerk is een kerkgebouw in Zeelst in de gemeente Veldhoven in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De kerk staat aan de Blaarthemseweg en ten noordoosten van de kerk ligt zo'n 20 meter verder het kerkhof.

De kerk is gewijd aan Sint-Willibrordus. De kerk is geen rijksmonument, maar bepaalde delen van het interieur wel, te weten: een kerkklok die in 1551 gegoten is door Peter van den Ghein, twee schilderijen van omstreeks 1810, vaatwerk van 1750 en 1800 en een bolkroon met 12 lichten van omstreeks 1820.

Geschiedenis

Reeds in 1646 bestond er in Zeelst al een parochie, zo blijkt uit stukken van het St-Severijnfonds.

In 1873 werd de parochiekerk gebouwd naar een ontwerp van Carl Weber.

In 1906 werd de toren ontworpen door architect Jan Stuyt.

In 1951-1952 werd deze kerk verder uitgebouwd, omdat deze te klein was geworden voor het groeiend aantal parochianen. Daarbij werden de zijbeuken aangebouwd.

In 2008-2009 werd de kerk gerestaureerd en op 14 juni weer in gebruik genomen.

Opbouw

Het georiënteerde bakstenen gebouw bestaat uit een westtoren, een driebeukig schip in basilicale opstand met vijf traveeën en een driezijdig gesloten koor met één smal travee. De toren heeft drie geledingen, overhoekse steunberen met tussen de geledingen versnijdingen en een achtzijdige torenspits met vier spitse hoektorentjes. In de westgevel van de toren bevindt zich een spitsboogvenster in de onderste twee geledingen met twee driebladbogen en in de top een vijfpas. Over alle geledingen bevinden zich drie naast elkaar gelegen spaarvelden. In de derde geleding bevinden zich vier smalle spitsboogvensters, waarvan twee in het middelste spaarveld. De zijbeuken worden gedekt door een schilddak.


Monumenten in de buurt van Delen van het interieur van de Sint-Willibrorduskerk in Veldhoven

Selstadium

Binnenweg 1
Veldhoven
Inleiding VILLA, voormalige burgemeesterswoning uit ca. 1900. Omschrijving Vrijstaand hoekpand met een samengestelde bouwmassa onder een ..

Villa

Kruisstraat 23
Veldhoven
KRUISSTRAAT 23, ZEELST Inleiding VILLA, gelegen aan een oude uitvalsweg van het kerkdorp Zeelst. Het huis in expressionistische landhuisst..

Zilster molen

Kapelstraat-Noord 142
Veldhoven
Molen. Ronde stenen bovenkruier "anno 1850".

't Oude Slot

Hemelrijken 14
Veldhoven
Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype, uitzonderlijk doordat zij met de bijgebouwen een hof vormt met een poortopening onder het ri..

woonhuis

Kapelstraat-Noord 76
Veldhoven
Rechthoekige huis, 1750, blijkens jaarankers, aan de korte zijde twee trapgevels met ingezwenkte zijkanten. Zesdelige schuiframen en luiken.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)