Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude pastorie in Veldhoven

Kerkelijk Gebouw

Dorpstraat 93
5504HC Veldhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1778

(1 recensie)

Beschrijving van Oude pastorie

Voormalige R.K. Pastorie. Lage dorpswoning van negen travee├źn, gepleisterde gevels, in de zijgevels de oorspronkelijke geveltoppen met vlechtingen nog zichtbaar, waarboven thans een mansardedak. In de voorgevel jaarankers 1778. Achterdeur, enige zolderingen en schouw uit die tijd. De oorspronkelijke pastorie ter plaatse werd in 1708 door de Fransen verbrand, kort daarna hersteld, en in 1778 op kosten van de abdij van Postel vernieuwd, in 1836 nogmaals hersteld en vervolgens van de huidige kap voorzien. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37041
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Oude pastorie
1
Recensie door: ()
Het monument is totaal verpest door de nieuwe eigenaar. Sinds een jaar of twee werd er volop gesloopt en het leek dat de gemeente het toe liet. Nou staat er al bijna een jaar een hek omheen en gebeurt er niks meer. Er blijft zo niks van het mooie pand over. Een ooit zo`n mooie parel van Veldhoven is nu een bouwval. Ik hoop dat het in oude glorie wordt hersteld.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oude pastorie in Veldhoven

H. Cecilia

Dorpstraat 18
Veldhoven
DORPSTRAAT 18, VELDHOVEN; H.CAECILIA Inleiding Rooms Katholieke KERK, gebouwd in 1913 door architect W. te Riele. De driebeukige kruisbasi..

Notarishuis

Dorpstraat 25A
Veldhoven
DORPSTRAAT 25-25a, VELDHOVEN Inleiding WOONHUIS met een gevel uit circa 1880 in eclectische stijl. De kern is waarschijnlijk ouder (XVII):..

Huis met verdieping onder schilddak, kruiskozijnen van hout met luiken in de achtergevel

Dorpstraat 120
Veldhoven
Huis met verdieping onder schilddak, kruiskozijnen van hout met luiken in de achtergevel. Eind XVIIIe eeuw.

De Adriaan

Windmolen 17
Veldhoven
Molen; ronde bakstenen bovenkruier op belt.

Villa

Provincialeweg 66
Veldhoven
PROVINCIALE WEG 66 Inleiding VILLA in chaletstijl, gebouwd in 1903 in opdracht van J.C. van Nuenen. Het pand ligt aan de Provinciale weg, ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)