Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stenen walmuren in Veere

Militair Object

Restanten zeefortificatie
4350AA Veere
Zeeland

Bouwjaar: ca. 1500


Beschrijving van Stenen walmuren

Restanten van de omstreeks 1500 aangelegd en later herhaaldelijk vernieuwde zee fortificatie, namelijk stenen walmuren vanaf het Oranjebolwerk achter het voormalige Arsenaal tot aan het Noorderhavenhoofd; voorts vanaf het Blauwhoofd bij de Zuidhavenpoort tot aan de ingang van het kanaal door Walcheren. Aan de stenen walmuur zijn in later tijd aardwerken toegevoegd, welke, zij het niet meer in oorspronkelijke vorm, nog aanwezig zijn. Overblijfselen van de aarden verdedigingswerken, die vanaf het Oranjebastion omgaand en de stad insluitend een 17e eeuwse verdedigingslinie vormden, sedert 1873 terzijde van de Oude Wacht afgesneden door het Kanaal door Walcheren. Om de 17e eeuwse vesting is in 1811 en volgende jaren een enveloppe aangelegd, waarvan thans nog vijf bastions bestaan, met tussengelegen wallen, de stadsgracht en een vestingbeer. Aan de oostzijde sluit deze linie thans aan bij de schutsluizen van het Kanaal door Walcheren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37001
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stenen walmuren in Veere

Gepleisterd woonhuis zonder verdieping onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak

Oudestraat 55
Veere
Oude Straat 53: Gepleisterd WOONHUIS (XVIII-XIX) zonder verdieping onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak (nok/straat), dat aan de ..

Huis met rechte gevel

Oudestraat 51
Veere
Huis met rechte gevel. Gootlijst op klosjes. Voordeuromlijsting met tandlijst en bovenlicht met kleine roedenverdeling. Stoepbank. Geprofile..

Vierkant gebouwtje op de grens van het kerkterrein, waarin vensters met kleine roedenverdeling

Oudestraat 28
Veere
Vierkant gebouwtje op de grens van het kerkterrein, waarin vensters met kleine roedenverdeling. XVIII. Voormalige portierswoning van de Grot..

Fontein bij Grote Kerk

Fontein bij kerk
Veere
Fontein bij de kerk. Elegant achthoekig schuurstenen gebouwtje, dienend als overdekking van de ronde stenen put (vergaarplaats van het gootw..

Boerenhofstede

Wagenaarstraat 51
Veere
Boerenhofstede. Links woonhuis met aan de Wagenaarstraat blinden gevel. Vensters en ramen aan de tuinzijde, welke zichtbaar is vanaf de Veer..

Kaart & Routeplanner