Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Campveerse Toren in Veere

Militair Object

Kaai 2
4351AA Veere
Zeeland

Bouwjaar: 1738


Beschrijving van Campveerse Toren

Campveerse toren (eertijds stadsherberg). Halfronde, op de walmuur uitgebouwde toren van baksteen met lagen natuursteen, gerestaureerd in 1950, waarbij de hoge bedaking en de top van de met pinakels versierde trapgevel weer zijn aangebracht. Inwendig: een kelder met koepelgewelf en verdieping met zware moerbinten en kinderbalkjes op geprofileerde balkneuten. Aan de oostzijde een langgerekte vleugel van de stadsherberg, in 1738 aangebouwd op een gedeelte van de oude stadsmuur en aan de zeezijde opgebouwd uit lagen baksteen, afgewisseld met lagen natuursteen, terwijl een overbouw uitkraagt op gemetselde rondboogfries. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 36920
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Campveerse Toren
Campveerse Toren gezien vanaf het water van het Veerse Meer
Campveerse Toren gezien vanaf het water van het Veerse Meer
Locatie Kaai 2, Veere
Coördinaten 51° 33′ NB, 3° 40′ OL
Bouw gereed 15de eeuw
Bouwstijl Gotiek
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 36920
Eigenaar Vereniging Hendrick de Keyser
Detailkaart
Campveerse Toren (Zeeland (provincie))
Campveerse Toren
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Campveerse Toren is een rijksmonumentale verdedigingstoren in de Zeeuwse stad Veere. De toren is in de 15e eeuw gebouwd met als doel het kunnen verdedigen van de haven van Veere. Het complex is op 18 mei 1967 als rijksmonument ingeschreven in het register. De huidige eigenaar is de Vereniging Hendrick de Keyser, deze verwierf de Campveerse Toren in 2005.

Geschiedenis

De Campveerse Toren is in de 15e eeuw als verdedigingstoren gebouwd. Echter, volgens overlevering, zou in het pand ook één van ’s lands oudste herbergen gevestigd zijn. Het complex is in 1950 en in 2007 gerestaureerd.

In 1950 is de huidige trapgevel aangebracht, naar voorbeeld van een vroegere trapgevel met pinakels. Hetzelfde geldt ook voor de hoge bedaking.

Exterieur

De Campveerse Toren bestaat uit de vestingtoren en twee aangebouwde vleugels. De vleugels staan haaks op elkaar. Te toren is aan de waterzijde halfrond en staat gedeeltelijk in het water, de vensters in dit deel van de toren zijn niet origineel. De toren bestaat uit lagen wit natuursteen en lagen van bakstenen.Aan de voorzijde van de toren is een vlakke trapgevel gebouwd, op zes treden zijn hoog opgemetselde stervormige pinakels geplaatst. de vensters in deze gevel zijn wel origineel. De vensters zijn in het gebouw geplaatst toen het werd verbouwd tot herberg.

De twee vleugels zijn niet van gelijke lengte, de korte vleugel is langs het water gebouwd, de lange vleugel is rond 1700 aangebouwd en bevat hotelkamers. Aan de toren hangt een kaak van een walvis. Het bot werd in november 2018 van de plek gehaald, omdat deze teveel door mossen werd aangetast. Het bot werd rond 1740 opgehangen als waarschuwing aan het stadsbestuur dat de burgers de eigenlijke macht hebben. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft aangegeven dat de kaak van cultuurhistorische waarde is.[1]

Interieur

De gelagkamer bevindt zich op de eerste verdieping in de toren. De ruimte is door middel van een stenen trap te bereiken. In de kamer bevindt zich nog een van de twee grote schouwen. Op de tweede verdieping bevindt zich de torenkamer, deze is te bereiken met een eikenhouten trap.

Onder het gebouw is een kelder met koepelgewelf aangebracht.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Campveerse Toren in Veere

Zuidhavenpoort

Kaai 4
Veere
Zuidhavenpoort met belending (nrs 4 en 6). Aan de Campveerse toren grenzende overbouwde poort met aan de havenzijde laat 18e eeuwse gevel wa..

Gebeeldhouwd natuurstenen poortje

Kaai 11
Veere
Gebeeldhouwd natuurstenen poortje met in cartouches jaartal op de posten: ANNO 1613; leeuwenkop als sluitsteen. In de zwikken blad- en bloem..

Huis met rechte gevel op versierde natuurstenen plint

Kaai 13
Veere
HUIS met rechte gevel op versierde natuurstenen plint. Dakkapel. Boven de vensters van de verdieping ontlastingsbogen met verdiepte velden. ..

Pinksterblomme

Kraanstraat 2
Veere
De Pinksterblomme. Huis met aan de zijde van de Kraanstraat rechte gevel. Gootlijst op klosjes. XVIII. Dakkapel nieuw ingebracht.

Huis met gepleisterde trapgevel

Kraanstraat 4
Veere
Huis met gepleisterde trapgevel. Natuurstenen afdekplaten. Voordeur met bovenlicht, XVII.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)