Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hotel De Wereld in Wageningen

Gebouw

5 Mei Plein 1
6703CD Wageningen
Gelderland

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Hotel De Wereld

Hotel de Wereld. HERENHUIS uit het derde kwart van de 19e eeuw met verdieping en omlopend schilddak. De eenvoudige, bakstenen gevels hebben hoekdammen en aan de voorzijde een risaliet, waarboven de houten kroonlijst is omgekornist. De bovenvensters hebben hun zesdelige schuiframen uit de bouwtijd bewaard. Aan de oostzijde een haaks op het oudere deel geplaatste lagere vleugel (omstreeks 1865), die een verdieping hoger is, in de risaliet gesneden consoles onder de kroonlijst en vensters met afgeronde bovenhoeken heeft. Hotel 'de Wereld' kreeg bekendheid, doordat hier in 1945 de capitulatie der Duitse strijdkrachten in Nederland plaatsvond. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 369102
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hotel De Wereld
Hotel de wereld wageningen.JPG
Hotel
Locatie Wageningen
Adres 5 Mei Plein 1
Openingsdatum 1852, restauratie 2004
Aantal kamers 14
Aantal suites 3
Verdiepingen 3
Website
Portaal  Portaalicoon   Toerisme
Gevelplaquette Prins Bernhard

Hotel De Wereld is een hotel in de Nederlandse stad Wageningen, in de provincie Gelderland. In 1945 kwam de Canadese geallieerde generaal Charles Foulkes op zaterdag 5 mei, welke dag sedertdien Bevrijdingsdag heet, in dit hotel met de Duitse bezettende militairen de overgave van de Duitsers in Nederland overeen. De overgave werd hier echter niet ondertekend.

De Waerelt wordt voor het eerst in de 17e eeuw vermeld. Het was een logement aan de oude route van Utrecht naar Arnhem, net buiten de ommuurde stad. In 1852 werd het oude pand vervangen door een nieuw, tweelaags gebouw met kap, waaraan aan het einde van die eeuw nog een drielaagse dwarsvleugel werd toegevoegd.

Capitulatieonderhandelingen

1rightarrow blue.svg Zie Capitulatiebespreking in Wageningen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Ondertekening

Op 5 mei 1945 koos generaal Charles Foulkes namens de geallieerden Hotel de Wereld voor de onderhandelingen met de Duitse kolonel-generaal Johannes Blaskowitz over de overgave van de Duitse bezetter in Nederland. Foulkes zou voor deze plaats hebben gekozen wegens de ligging van Wageningen aan het toenmalige front, de afwezigheid van burgers vanwege de evacuatie van de plaats en de symboliek van de naam "De Wereld". Prins Bernhard was bij de onderhandelingen aanwezig.

Op 1 juli 1945 onthulde prins Bernhard in aanwezigheid van Luitenant-Generaal Foulkes een herdenkingsplaat op de muur van ‘De Wereld'.

Na de oorlog

Na de Tweede Wereldoorlog raakte De Wereld als horecagelegenheid in verval. Enkele huurders konden niet meer de grandeur van weleer bereiken. Na enkele decennia werd voor het gebouw zelfs een sloopvergunning afgegeven. Zover kwam het echter niet. Tot 1962 was er een capitulatiemuseum in gevestigd met onder andere de tafels en stoelen die in gebruik waren bij de capitulatieonderhandelingen. De Landbouwuniversiteit kocht het pand en gebruikte het voor onder meer studentendecaan, studentenarts en Theater Het Hemeltje.

In 1994 werd opgericht de Stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld - Educatief Centrum Leerstoel Rampenstudies. Deze zet zich in voor het behoud van het pand en zijn geschiedenis. Onder meer prof. dr. Hans Blom, voormalig directeur van het NIOD, is lid van de raad van aanbeveling van deze stichting.

Restauratie

In 2004 werd de restauratie van Hotel de Wereld voltooid. Het gebouw werd wederom ingericht als hotel. De universiteitsvoorzieningen waren vertrokken en een horeca-uitbater betrok het pand. Tegenwoordig is het pand in gebruik als Hotel de Wereld en restaurant O Mundo. Van november 2009 tot eind 2017 was het restaurant in het bezit van een Michelinster. In november 2017 is de eigenaar van hotel en restaurant, de Jaap Venendaal Groep (7Habits BV), failliet verklaard.

Plaquette prins Bernhard

Op 1 december 2005 heeft prins Pieter Christiaan, kleinzoon van prins Bernhard, een plaquette met de afbeelding van de prins onthuld. Deze overleed in 2004. De plaquette is aangebracht op de gevel van het hotel, liggend aan het 5 Mei Plein te Wageningen. Het monument is een bronzen reliëf. De tekst erop luidt:

ter nagedachtenis
Z K H
Prins Bernhard der Nederlanden
verbonden met Wageningen en
de STRIJD voor VREDE en VRIJHEID

Het monument is opgericht door de gemeente Wageningen. Met dit gedenkteken wil de gemeente de verbondenheid tussen de prins, ereburger van de stad, en de stad Wageningen tot uitdrukking brengen. Met de plaatsing van de plaquette wilde de gemeente ook tegemoetkomen aan de wens die bij veel Wageningers leefde.[1] Prins Bernhard nam 29 jaar op 5 mei de parade van veteranen af langs het hotel. Anno 2012 vormt het hotel nog steeds het middelpunt van de bevrijdingsfeesten en herdenkingen in Wageningen.

Externe links


Monumenten in de buurt van Hotel De Wereld in Wageningen

Boerenhuis

5 Mei Plein 12
Wageningen
Boerenhuis, waarschijnlijk omstreeks 1700. Onder een schilddak, waarin een hijsluik met frontonbekroning. De vensters van de benedenverdiepi..

Boerenhuis

5 Mei Plein 13
Wageningen
BOERENHUIS, waarschijnlijk omstreeks 1700, waarvan het links uitgebouwde deel van het woonhuis een zadeldak tegen een puntgevel heeft, terwi..

Israëlitische begraafplaats

Generaal Foulkesweg 14
Wageningen
Israelitische begraafplaats.

Latijnse School

Molenstraat 8
Wageningen
V.m. Latijnse School. Omstreeks het midden der 19e eeuw geheel gepleisterd en gewijzigd gebouw, dat in de gevel aan de Herenstraat een steen..

Fragment stadsmuur

Molenstraat 16
Wageningen
Aan de oostzijde der oude stad, evenwijdig met de Herenstraat tussen de Kasteelsegang en de Molenstraat een fragment van de stadsmuur, dat t..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)