Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk (Margaretha Hardenbergkerk) in Wildervank

Kerkelijk Gebouw

Torenstraat 108
9648CW Wildervank (gemeente Veendam)
Groningen

Bouwjaar: 1687 1777 (verb.) 1834 (verb. toren)


Beschrijving van Hervormde kerk (Margaretha Hardenbergkerk)

Herv.Kerk. Grote kruiskerk ontstaan door toevoeging van een noorderpand van drie traveeën en een zuiderpand van twee traveeen aan een driezijdig gesloten eenbeukige kerk uit 1687; de dwarspanden dateren van 1777. Aan de westzijde torenachtige voorbouw met houten klokkekoepel beëindigd door uitvormige spits uit 1834. In de kerk 17e eeuwse preekstoel met trap, kapstokbord en klankbord. Een 17e eeuwse en twee 18e eeuwse banken, waarboven gesneden opzetstukken; gesneden bekroning van een deur. Zerk voor A.G. Wildervanck en Ds.Oomkes resp. 1666 en 1753. Orgel in 1867 gemaakt door R. Meijer. In de koepel klok van Van Bergen, Heiligerlee, 1837, diam. 60 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 36883
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Margaretha Hardenbergkerk
Margaretha Hardenbergkerk
Margaretha Hardenbergkerk
Plaats Wildervank
Coördinaten 53° 5′ NB, 6° 52′ OL
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  36883
Detailkaart
Margaretha Hardenbergkerk
Margaretha Hardenbergkerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Margaretha Hardenbergkerk is een zeventiende-eeuwse kerk in het dorp Wildervank in de Nederlandse provincie Groningen.

Volgens overlevering viel Margaretha Jans Hardenberg, vrouw van de vervener Adriaan Geerts Wildervanck, op een warme zomerdag op de hei in slaap. Toen zij wakker werd, zag zij dat er een adder om haar arm kronkelde. Ze beloofde God een kerk te bouwen op die plaats, als de adder haar niet zou bijten. De slang gleed vervolgens van haar arm en verdween. Dit verhaal werd al in 1658 uitgebeeld in het zegel van het kerspel Veendam in Wildervank en later in het wapen van de gemeente Veendam.

Op 24 september 1659 werd de eerste steen van het kerkgebouw gelegd door Margaretha's zoon Gerhard Wildervanck. De kerk is gebouwd als zaalkerk. Het echtpaar Wildervanck-Hardenberg kreeg er een eigen grafkelder. In 1777 werd de kerk verbouwd en uitgebreid met een dwarsarm aan de noordzijde. In 1835 werd de huidige torenspits geplaatst. In 1857 werd de kerk opnieuw uitgebreid, nu met een dwarsarm aan de zuidzijde. In 1867 plaatste de orgelbouwer Roelf Meijer in deze kerk zijn eerste en grootste kerkorgel.

Na het samengaan van de Hervormde Gemeente en Gereformeerde Kerk, werd in 2007 het beheer van het gebouw overgedragen aan de Stichting Wildervanck.

Het Meijer-orgel uit 1867

Zie ook


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk (Margaretha Hardenbergkerk) in Wildervank

Gereformeerde kerk

Torenstraat 74
Wildervank (Gemeente Veendam)
Inleiding Gereformeerde KERK met centrale aanleg gebouwd in 1910-11 naar een ontwerp van architect T. Kuipers uit Amsterdam in een Rational..

Grote boerderij van het Oldambtster type

Raadhuiskade 71
Wildervank (Gemeente Veendam)
Grote BOERDERIJ van het Oldambtster type, laatste gave vertegenwoordiger aan het diep. De gevel is boven de zaadzoldervensters afgesloten do..

Rentenierswoning met aangebouwde schuur

Postkade 2
Wildervank (Gemeente Veendam)
Inleiding RENTENIERSWONING gebouwd in 1910 in opdracht van de rentenierende boer R.G. Vos uit Borgercompagnie door architect J. Siccama uit..

Woonhuis van het dwarshuistype in eclectische stijl

Postkade 1
Wildervank (Gemeente Veendam)
Inleiding WOONHUIS van het dwarshuistype gebouwd in 1912 in opdracht van E. Detmers door architect J. Siccama en Zn. uit Wildervank in een ..

Herenhuis in aan de Um-1800 verwante stijl

Nijverheidskade 91
Wildervank (Gemeente Veendam)
Inleiding HERENHUIS ontworpen in 1911 door de architecten J. Siccama en Zoon in opdracht van de heer H.F. van der Laan te Wildervank. Het h..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)