Meer dan 63.000 rijksmonumenten


"Huize Agnetendal", voormalige pastorie op het terrein van het voormalige klooster St.Agnietenda in Valkenswaard

Woonhuis

Dommelstraat 41
5551TA Valkenswaard
Noord Brabant

Bouwjaar: mogelijk begin 17e eeuw


Beschrijving van "Huize Agnetendal", voormalige pastorie op het terrein van het voormalige klooster St.Agnietenda

"Huize Agnetendal", voormalige pastorie op het terrein van het voormalige klooster St.Agnietendal. Witgepleisterd pand met verdieping onder met leien gedekt zadeldak met hoekschoorstenen. In de symmetrisch ingedeelde voorgevel in het midden een getoogde dubbele deur met smeedijzeren deurijzers, een negental getoogde T-vensters met glas-in-lood in de bovenlichten en boven de deur een 17e eeuwse, gebeeldhouwde cartouche; de voorgevel is afgesloten met een houten, geprofileerde kroonlijst en heeft boven het midden een halfrond afgesloten dakkapel, die bekroond wordt door een klein segmentvormig fronton. Op het dak een ijzeren klokkestoel met luidklokje. Voor de deur een stoep met gebeeldhouwde leeuwen. De huidige vormgeving van het pand dateert uit het derde kwart van de 19e eeuw. Het bouwblok staat echter aangegeven op de 19e eeuw. Het bouwblok staat echter aangegeven op de topografische kaart van 1837, zodat de kern van het pand mogelijk uit het begin van de 17e eeuw dateert. Tegen het huis aangebouwd een 19e eeuws, witgepleisterd koetshuis onder met leien gedekt zadeldak met schild. Op het terrein een bijbehorende inrijhek met door bollen bekroonde pijlers en een restant van een laat-middeleeuwse muur met beren, die afkomstig zou zijn van het klooster. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 36870
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van "Huize Agnetendal", voormalige pastorie op het terrein van het voormalige klooster St.Agnietenda in Valkenswaard

Dommelse Watermolen

Bergstraat 1
Valkenswaard
Dubbele waterradmolen op de Dommel, de "Dommelse Molen"; molenhuis deels van baksteen, deels van hout.

Grafkapel voor de familie Maas-Leen

Op het kerkhof
Valkenswaard
Inleiding. Op het overigens niet beschermde kerkhof, dat is gesitueerd op het terrein van de voormalige middeleeuwse kerk die in de tweede ..

De Oranjeboom: langgevelboerderij annex voormalig dorpscafé met stallen en schuur, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en daterend

Westerhovenseweg 2
Valkenswaard
Inleiding LANGGEVELBOERDERIJ annex voormalig dorpscafé met stallen en schuur, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en date..

Bunker ten noorden van het dorp, aan de weg naar Waalre met manschappenverblijven

Nieuwe Waalreseweg 189
Valkenswaard
Inleiding. In 1942 werd ten noorden van het dorp, aan de weg naar Waalre, een BUNKER met manschappenverblijven gebouwd. Het pand werd gecam..

Boerderij "het Kasteel"

Dommelseweg 5
Waalre
Boerderij "het Kasteel". Overblijfsel van het in 1867 grotendeels afgebroken kasteel van de heren van Waalre. Een gedeelte van de gracht nog..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)