Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Catharinakerk, Ned.Herv.Kerk met toren in Zoutelande

Kerkelijk Gebouw

Willibrordusplein 1
4374AX Zoutelande (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: ca. 1400 (toren)

(1 recensie)

Beschrijving van Catharinakerk, Ned.Herv.Kerk met toren

De Ned.Herv.Kerk heeft een eenbeukig schip (XV) met spitsboogvensters tussen de steunberen. Portaal aan de zuidzijde; het koor is verdwenen en een nieuwe consistoriekamer is aangebouwd. Inwendig: zuilen in noordmuur met Brabantse koolbladkapitelen zijn overblijfselen van een zijbeuk uit plm 1500. 17e eeuwse kuip van preekstoel. Op de orgelgalerij het vroeg 18e eeuwse orgel uit de Herv. Kerk te Heerlen. De toren van twee geledingen en met steunberen op de hoeken dateert uit omstreeks 1400 en is gedeeltelijk verzonken. De gewolfde benedenruimte is bij de kerkruimte getrokken; de spaarvelden die er het muurwerk verlevendigen gedeeltelijk onder de vloer verzonken. Eenklaviers orgel, eind 17e eeuw gemaakt door een onbekende orgelmaker. In 1951 gerestaureerd waarbij al het pijpwerk werd vervangen. Klokkenstoel met klok van Johannes Burgerhuys, 1662, diam. 98 cm. Mechanisch torenuurwerk, elektrische opwinding, is buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 36864
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Catharinakerk, Ned.Herv.Kerk met toren
5
Recensie door: ()
Sinds december 2011 is het buiten- en binnenwerk van de kerk gerestaureerd. De zitplaatsen zijn 90' gedraaid. Het interieur is ingericht voor andere dan alleen kerkelijke doeleinden.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Catharinakerk
Zuidzijde van de kerk.
Zuidzijde van de kerk.
Plaats Zoutelande
Denominatie Protestantse Kerk in Nederland
Coördinaten 51° 30′ NB, 3° 29′ OL
Monumentale status Rijksmonument
Architectuur
Stijlperiode Gotiek
Detailkaart
Catharinakerk (Zoutelande) (Zeeland (provincie))
Catharinakerk (Zoutelande)
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Zon, kerk in Zeeland, schilderij van Piet Mondriaan, 1909

De Catharinakerk is een Nederlandse Hervormde Kerk kerk aan het Willibrordusplein 2 in Zoutelande in de provincie Zeeland. Het is een rijksmonument.

De Catharinakerk heeft een kerktoren waarin nog fragmenten van laat-13de-eeuwse baksteengotiek zijn te bespeuren. Rond 1500 werd de kerk door toevoeging van een noordbeuk omgevormd tot hallenkerk. In 1573 werd dit door oorlogsschade tijdens de Tachtigjarige Oorlog tenietgedaan. De noordbeuk en het koor werden afgebroken, de zuilen in de noordwand bleven staan, zodat ze binnen en buiten zichtbaar zijn.

Men vermoedt dat toren en kerk rond 1738 hun tegenwoordige gedaante hebben gekregen. In 1950 vond een restauratie plaats. Door vroegere verstuivingen van het duinzand is de onderste torengeleding onder het stuifzand verdwenen. Het interieur bevat geen bijzondere stukken.[1][2] In 1950 is een 17e-eeuws orgel uit een Duits klooster en later geplaatst in de hervormde kerk in Heerlen, overgenomen nadat deze kerk werd opgeheven.[3]. In 2015 is dit orgel van de orgelbouwer van Thomas Weidtman verkocht om plaats te maken voor een voor samenzang geschikter orgel van Bätz-Witte uit 1870[4]

De kerk is in 1909 vastgelegd op doek door de Nederlandse kunstschilder Piet Mondriaan.

Externe links


Monumenten in de buurt van Catharinakerk, Ned.Herv.Kerk met toren in Zoutelande

Zoutelandse Molen

Molenweg 27
Zoutelande (Gemeente Veere)
Korenmolen; ronde bakstenen bovenkruier zonder stelling grondzeiler, 1722

Santvlught

Duinweg 24
Zoutelande (Gemeente Veere)
Inleiding In 1910 in opdracht van de kunstschilder Ferdinand Hart Nibbrig uit Laren door G. Sturm gebouwde woning. In traditionalistische s..

Boerderij "Tramzicht"

Sint Janskerke 1
Zoutelande (Gemeente Veere)
BOERDERIJ "Tramzicht". Los bakstenen woonhuis met pannen zadeldak. Bakgootje op klossen. Negenruits schuiframen met eenpaneels blinden. Rol..

Boerderij. Bakstenen woonhuis met pannen zadeldak. Gepleisterde onderzijde van topgevel. Bakgoot op klossen ramen met 2 paneelblinden en rollagen bove ..

Sint Janskerke 8
Zoutelande (Gemeente Veere)
BOERDERIJ. Bakstenen woonhuis met pannen zadeldak. Gepleisterde onderzijde van topgevel. Bakgoot op klossen ramen met 2 paneelblinden en rol..

"Groot Werendyke"

Werendijke 12
Zoutelande (Gemeente Veere)
"Groot Werendyke", gebouwd op het terrein van een v.m. middeleeuwse klooster. Los woonhuis in L-vorm in steen en gedeeltelijk in moppen met ..

Kaart & Routeplanner