Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Calvariekapel in Valkenburg

Kerkelijk Gebouw

Meerssenderweg 30
6301PJ Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw 1939 (hersteld)


Beschrijving van Calvariekapel

In het Smallenbosch een niskapel van mergel, XIX A, hersteld 1939; in de vorm van een rondboog op bundel zuilen, bekroond met siervazen; calvarie. Vroeger stond in de nabijheid een kluis, die werd afgebroken na de dood van de laatste kluizenaar in 1825. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 36802
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Eind oktober 2010

De Calvariekapel of boskapel van Houthem is een devotiekapel in het Houthemse Kloosterbos/Smallenbosch in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Valkenburg aan de Geul. De kapel is sinds 1967 een rijksmonument.

Ligging

De Calvariekapel van Houthem bevindt zich aan de noordzijde van het dorp ten noorden van de snelweg A79 in het bos van landgoed De Kluis en aan de zuidzijde van het Kloosterbosch. De kapel ligt op ongeveer 50 meter vanaf de Stevensweg bosinwaarts. In de nabijheid van de kapel heeft vroeger een kluis gestaan die kort na 1825 is afgebroken nadat de laatste kluizenaar was overleden. Op deze plek staat thans het landhuis De Kluis.

De Calvariekapel bevindt zich op een bepaalde afstand van de voormalige parochiekerk van Houthem, de Sint-Martinuskerk in de kern Vroenhof. Deze afstand komt overeen met het aantal meters dat Jezus volgens de overlevering al kruisdragend moest afleggen.

Geschiedenis

Mogelijk is de Calvariekapel een herbouw van een oudere kapel, die zich bij de voormalige kluis van Houthem bevond. Op 25 januari 1829 werd de huidige kapel ingewijd door pastoor Van Pelt van de Sint-Martinusparochie in Houthem-Vroenhof. Tot halverwege de 20e eeuw trok de jaarlijkse processie van Houthem langs de kapel. Begin 20e eeuw werd de kapel beschadigd doordat er tijdens een storm een boom op viel. In 1939 werd de kapel hersteld in opdracht van baron Robert de Selys de Fanson.

Jarenlang was de kapel aan het zicht onttrokken en omgeven door wildgroei en struikgewas. Eind oktober 2010 is de kapel weer bereikbaar gemaakt door medewerkers van de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg. De kapel is in de jaren daarna gerestaureerd.

Beschrijving

De kapel is opgetrokken uit Limburgse mergel. Het bouwwerk vertoont kenmerken van de neoclassicistische architectuur met rondbogen op gebundelde zuilen met gebeeldhouwde kapitelen. De zijmuren worden bekroond met siervazen. In de halfronde nis stond een calvariegroep opgesteld. De beelden van Maria en de apostel Johannes zijn enkele jaren geleden gestolen.


Monumenten in de buurt van Calvariekapel in Valkenburg

Smallenbosch

Stevensweg 1
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
(Smallenbosch). Vakwerkhuis met schilddak op geschoord dakoverstek, XVIII.

Sint Maartenshoeve

Vroenhof 60
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Sint Maartenshoeve; hoeve van mergel en vakwerk met binnenplaats; woonhuis links, XVIIIa, met topgevel aan de straat; poort tussen ionische ..

Wijnantshof (op Gurtsenich)

Vroenhof 61
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Wijnantshof op Gurtsenich. Rechthoekig GEBOUW van baksteen met banden van mergel, met verdieping en een door trapgevels afgesloten zadeldak;..

Hoeve van mergel

Vroenhof 100
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Hoeve van mergel en vakwerk met binnenplaats; aan de straat twee topgevels; links 1777, rechts 1772. Rechtervleugel is gesloopt.

Terrein waarin de overblijfselen van een Romeinse villa en een vermoedelijk middeleeuwse schans, Stevensweg/Rondenbosch

noordzijde Kloosterbosch
Houthem (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Terrein waarin de overblijfselen van een Romeinse villa en een vermoedelijk Middeleeuwse schans. Datering: I - III eeuw na Chr. Het monume..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)