Meer dan 63.000 rijksmonumenten


H.H. Nicolaas en Barbara in Valkenburg

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 18
6301BX Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 14e eeuw


Beschrijving van H.H. Nicolaas en Barbara

R.K. Kerk; laatgotische pseudobasiliek met dwarspand en toren, XIV. Koor en dwarspand verlengd XIXd. en XXa. Laatgotisch Marianum; laatgotisch corpus; geschilderd triptiek, XVIc met leven van de H. Remigius; 2 eiken banken op het priesterkoor (XIXa) marmeren doopvont (plm 1600). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 36777
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
H.H. Nicolaas en Barbarakerk
Zicht op de kerk vanaf de Kasteelruïne
Zicht op de kerk vanaf de Kasteelruïne
Plaats Valkenburg
Gebouwd in 13e-20e eeuw
Restauratie(s) 1891, 1904, 1956, 1983
Gewijd aan Nicolaas van Myra en Barbara van Nicomedië
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  36777
Architectuur
Bouwmateriaal Limburgse mergel
Afbeeldingen
Interieur naar het oosten
Interieur naar het oosten
Lijst van rijksmonumenten in Valkenburg
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kerk van de H.H. Nicolaas en Barbara is een rooms-katholieke parochiekerk in het centrum van de Nederlands-Limburgse plaats Valkenburg. Het deels romaanse, deels gotische en deels neogotische gebouw is een rijksmonument.

Op ongeveer 200 meter naar het oosten ligt de Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstandkerk aan het Walramplein.

Geschiedenis

De kerk (of kapel) van Valkenburg werd voor het eerst genoemd in 1228. In 1281 werd ze parochiekerk. De kerk stond vlak bij de plaats waar in de 14e eeuw de Geulpoort werd gebouwd. De toren dateert uit het midden van de 13e eeuw, maar werd pas in 1463 voltooid. De huidige kerk kwam eveneens grotendeels tot stand in de 14e eeuw, maar werd in de 15e eeuw sterk verbouwd.

Van 1633 tot 1819 was de kerk simultaankerk voor zowel katholieken als protestanten.

De kerk werd door de eeuwen heen na branden en oorlogsgeweld diverse malen gerestaureerd en verbouwd, waarvan de uitbreidingen door Pierre Cuypers uit 1891 en die door zijn zoon Joseph Cuypers uit 1904 de meest ingrijpende waren. In 1983 werd de kerk voor het laatst gerestaureerd.

De kerk heeft vanouds twee beschermheiligen, Nicolaas van Myra en Barbara van Nicomedië. Hun naamdagen liggen dicht bij elkaar: 4 en 6 december. De kerk van de H.H. Nicolaas en Barbara wordt ook wel "oude kerk" genoemd; dit ter onderscheiding van de andere katholieke parochiekerk in het centrum van Valkenburg, de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand uit 1961, de "nieuwe kerk".

Beschrijving exterieur

De kerk ligt midden in het centrum van Valkenburg. Aan de zuidzijde bevindt zich een plantsoen, waarop een perroen met een beeldje van Sint-Nicolaas is geplaatst. Aan de oostzijde bevindt zich een mergelstenen poortje, dat de toegang vanaf de Grotestraat afsluit. Aan de zuidzijde bevindt zich de pastorie.

De kerk is een laatgotische pseudobasiliek uit de 14e eeuw met een transept en een oudere toren, die romaanse kenmerken heeft. Het koor werd rond 1830 verlengd. De westelijke aanbouw rondom de toren kwam tot stand onder Pierre Cuypers in het laatste kwart van de 19e eeuw. De overige uitbreidingen, waaronder de verlenging van de transepten, dateren uit het begin van de 20e eeuw.

Beschrijving interieur

Het interieur wordt gedekt door gotische kruisribgewelven. De aankleding van de kerk is grotendeels het werk van Cuypers, hoewel de neogotische polychromie in 1965 na een brand is verwijderd. In het interieur bevindt zich een laatgotisch Mariabeeld van Jan van Steffeswert, dat mogelijk onderdeel is geweest van een marianum. Verder bezit de kerk een laat-15e-eeuws corpus, een geschilderd triptiek uit de tweede helft van de 16e eeuw met het leven van de Heilige Remigius, een marmeren doopvont uit ca 1600 en marmeren beelden van de HH. Nicolaas en Barbara uit het begin van de 18e eeuw. De twee eiken koorbanken dateren uit het begin van de 19e eeuw; het hoofdaltaar, de communiebank en de preekstoel uit 1905. De glas-in-loodramen zijn 20e-eeuws.

Bronnen

Externe linkMonumenten in de buurt van H.H. Nicolaas en Barbara in Valkenburg

Perroen, met Nicolaasbeeldje

Kerkstraat 18
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Een perron van Naamse steen met een oud St. Nicolaasbeeldje in het plantsoen nabij de kerk.

Kasteel Den Halder

Kerkstraat 31
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Huis De Halder. Mergelstenen huis, hoofdzakelijk XVII, opgetrokken op de plaats van een oude muurtoren der stadsversterkingen

Voormalige pastorie

Kerkstraat 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Voormalige pastorie; gebouw van mergel met lagere vooruitspringende door fronton bekroonde middenpartij, 1806. Tegen de gevel wegkruis met c..

Westelijke stadsmuur et resten van een ronde en een vierkante toren

Kerkstraat 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Alsmede een groot deel van de westelijke stadsmuur met resten van een ronde en een vierkante toren (achter Kerkstraat 19-27).

Poortje aan de Kerksteeg, Grotestraat

Grote Straat 34
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Poortje naar de Kerksteeg, met barokke bekroning, XVII.

Kaart & Routeplanner

Route naar H.H. Nicolaas en Barbara in Valkenburg

Foto's (2)