Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde Kerk en inventaris in Hemmen

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 1
6672LB Hemmen (gemeente Overbetuwe)
Gelderland

Bouwjaar: 1524 (zerk) en later


Beschrijving van Hervormde Kerk en inventaris

Herv. Kerk. Eenbeukige, laat-gotische kerk met veelhoekig gesloten koor. Gerestaureerd 1932-1933. Tot de inventaris behoren: een kuip van eikehouten preekstoel, 1741 met 17e eeuwse lezenaar en blaker; een orgelkas, eerste kwart 18e eeuw; in het koor twee epitafen voor de familie Van Lynden- Van Hogendorp, 1787 en 1779; twee ingemetselde grafstenen, 1644 en 1835; twee zerken, 1524 en 1665; een kaarsenkroontje, 18e eeuw. Gebrandschilderde ramen uit 1938, jeugdwerk van glazenierster Femina Schilt-Geesink, leerlinge van R.N. Roland Holst. Het betreft Bijbelse voorstellingen omringd door florale en geometrische motieven. In het schip van de kerk twee ramen met medaillons voorstellende de Barmhartige Samaritaan en de Verloren Zoon, het Verloren Schaap en de Farizeeƫr en de Tollenaar. Daar tegenover twee ramen met medaillons van de apostelen Petrus en Paulus. In het koor vijf ramen. Centraal een raam met medaillons voorstellende Opstanding en Avondmaal. Flankerend vier ramen met de thema's Kerstmis, Goede Vrijdag, Pasen en Pinksteren. De voorstelling is hier uitgewerkt over de gehele raamlengte. Aan de buitenzijde tegen het koor een rood zandstenen sarcofaag, 12e eeuw (?). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 36737
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde Kerk en inventaris in Hemmen

Toren der hervormde kerk

Kerkplein 1
Hemmen (Gemeente Overbetuwe)
Toren der Herv. Kerk. Eenvoudig, bakstenen bouwwerk, 18e of 19e eeuw, met ingesnoerde naaldspits. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 17de..

Voormalige pastorie der hervormde kerk

Dorpsstraat 2
Hemmen (Gemeente Overbetuwe)
Voormalige pastorie der Hervormde Kerk. Gepleisterd, rechthoekig herenhuis met verdieping en schilddak, gedateerd 1853. Dubbele deur uit de ..

Huis te Hemmen, stenen toegangsbrug met hek

Veldstraat, bij
Hemmen (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 4: STENEN TOEGANGSBRUG MET HEK. Aan de oostzijde van het park bevindt zich vanouds een toegang die bekend staat als..

Huis te Hemmen, houten toegangsbrug

Veldstraat, bij
Hemmen (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 3: HOUTEN TOEGANGSBRUG. De toegang tot de oprijlaan bestaat uit een houten brug of Nonnenbrug uit 1853 (jaartal aan..

Boerderij op T-vormige plattegrond

Molenpad 1
Hemmen (Gemeente Overbetuwe)
Boerderij op T-vormige plattegrond. Het woongedeelte heeft een lage verdieping, is onderkelderd en draagt een hoog, rieten schilddak. Muuran..

Kaart & Routeplanner