Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molen van Frankenhof / Frankenhofmolen of Volmolen in Vaals

Molen

Weijerweg 4
6291NL Vaals
Limburg

Bouwjaar: 1736


Beschrijving van Molen van Frankenhof / Frankenhofmolen of Volmolen

Complexonderdeel 1 Omschrijving "Volmolen". BOERDERIJ (XVIII), van oudheidkundige waarde. Bakstenen, U-vormig gebouw uit de 19de eeuw met twee vleugels ter hoogte van twee bouwlagen en een zolder, deels onderkelderd, het geheel gedekt met schilddaken en twee daken (west en oost) voorzien van wolfseinden. De gevels zijn op regelmatige afstand ingedeeld met in oorsprong lichtgetoogde zesruits en achtruitsvensters, enkele dichtgemetseld, de dagkanten in een aantal gevallen uitgevoerd met blokken Naamse steen, dito onderdorpels en ijzeren duimen voor luiken; staafankers. De linker hofvleugel (west) bestaat op de begane grond uit baksteen, de verdieping is thans deels in grijze betonsteen opgetrokken. Tegen de achtergevel (noord) een ijzeren waterrad van een bovenslagmolen met toeleidende goot. Tegen de beide kopgevels van de noordvleugel een in vervallen staat verkerende aanbouw waarvan een ruimte destijds de machinekamer voor de stoommachine vormde. Aan de voorzijde (zuid) van de hoeve twee kwartrond gemetselde muren waartegen gemetselde hekpijlers met natuurstenen dekplaten (een pijler in ruineuze staat); tussen de hekpijlers en de Weijerweg loopt over tientallen meters een onverharde en door bomen geflankeerde kaarsrechte laan ter breedte van een karrenspoor. Inwendig o.a. het volledige samenstel van twee koppels tandwielen, assen, tandwielen, maatstenen en alle verdere technische voorzieningen t.b.v. de molenfunctie. Waardering De bakstenen, U-vormige hoeve vertegenwoordigt algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de betekenis voor de geschiedenis van de akkerbouw en de vroege toepassing van waterkracht; - de gaafheid en zeldzaamheid van het waterrad en verdere gaande werken behorende bij de molenfunctie en de daarmee ten nauwste verbonden betekenis voor de geschiedenis van de molenbouw en historische techniek; - de waarde voor de architectuurgeschiedenis en voor de bouwhistorie; - de ruimtelijke en visuele waarde voor de beleving van het historisch cultuurlandschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 36719
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Molen van Frankenhof
Het gebouw in januari 2009
Het gebouw in januari 2009
Basisgegevens
Plaats Vaals
Waterloop Zieversbeek
Bouwjaar 1736
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer  36719
Externe link(s) en afbeeldingen
Molendatabase
Database Verdwenen Molens
De Hollandsche Molen
Het rad in januari 2009
Het rad in januari 2009
De molen in november 2010
De molen in november 2010
Portaal  Portaalicoon   Molens

Volmolen Frankenhof of Frankenhofmolen is een bovenslag watermolen op de Zieversbeek in de buurtschap Weijerhof tussen Holset en Vaals in de gemeente Vaals.

Reeds vóór 1700 stond op deze plaats een kopermolen of messingmolen, die echter in verval geraakte en in 1736 vervangen werd door een volmolen. Hieromheen werd een fabriekscomplex gebouwd dat eerst dienstdeed als spinnerij en lakenfabriek en later als spinnerij en wollendekenfabriek. De molen annex fabriek bestaat uit een groot U-vormig gebouw met één verdieping en een grote zolder. Het dak hiervan dateert van 1877.

De molen in werking in 2018

Er was een complex van twee vijvers dat het benodigde water vergaarde en leverde. In de Zieversbeek stond een sluis waardoor het water naar de vijvers kon stromen. De omliggende grond was erg drassig en werd onder meer als hooiland benut.

De fabriek was lange tijd in handen van Duitse fabrikanten, die wel meer activiteiten in Vaals verrichtten. In 1810 verkocht de Zweed Bartholomeus Frederikus Fauche de molen aan de Duitser Isaac von Lövenich uit Burtscheid bei Aachen, en deze verkocht de fabriek in 1852 aan de uit Vaals afkomstige Richard Boventer. Deze plaatste in 1858 een stoommachine.

In 1861 brandde de fabriek af. Het zwaar beschadigde complex werd gesloopt en de nieuwe fabriek kwam gereed in 1863. In 1877 brandde de fabriek opnieuw af en werd weer herbouwd. In 1893 werd de fabriek verkocht aan Josepoh Merzenich uit Aken. In 1905 werd de spinnerij annex dekenfabriek gesloten. De molen werd nu als korenmolen ingericht. In 1949 kwamen de gebouwen aan het Nederlands Beheersinstituut en in 1955 werd de voormalige pachter, Hubert Leclerq, de nieuwe eigenaar. De molen werkte toen echter niet meer en raakte in verval. In 2007 werd ze gekocht door Het Limburgs Landschap. De bedoeling is om dit industrieel monument geheel te herstellen en in te richten voor een openbare functie. In 2008 werd als eerste onderdeel het dak gerestaureerd en in 2010 kwam de stuw gereed.

Externe linksMonumenten in de buurt van Molen van Frankenhof / Frankenhofmolen of Volmolen in Vaals

Sluisje in de Zieversbeek

Weijerweg 4
Vaals
Complexonderdeel 3 Omschrijving Sluisje in de Zieversbeek, een keermuur bestaande uit baksteen en betonreparatie, de andere keermuur verk..

Weijerhof: perceelsgedeelte onder een dak met het nr 2, onderdeel van hoeve

Weijerweg 3
Vaals
Perceelsgedeelte onder een dak met het nr 2. Pand deel uitmakend van het complex Weyerhof, hoeve van baksteen, gelegen aan een binnenplaats...

De Weijerhof: hoeve van baksteen

Weijerweg 2
Vaals
Hoeve van baksteen, XVIII, gelegen aan een binnenplaats. Tussendorpelkozijnen en ingang van Naamse steen. Deel uitmakend van het complex, ho..

Drie stuwvijvers met bijbehorende sluisjes en duikers

Weijerweg 4
Vaals
Complexonderdeel 2 Omschrijving Drie stuwvijvers met bijbehorende sluisjes en duikers waarvan twee kleine vijvers ten noorden van de U-vor..

Huis De Esch

Eschberg 5
Vaals
Buitenhuis, XVIII, van baksteen met verdieping en mansardedak. Zeer brede voorgevel in het midden voorzien van een verhoogde partij met fron..

Kaart & Routeplanner


Foto's (31)

Alle 31 foto's weergeven