Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Pauluskerk in Vaals

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 27
6291AB Vaals
Limburg

Bouwjaar: 1893 (gewijd)
Architect: Johannes Kayser

(1 recensie)

Beschrijving van St. Pauluskerk

St.Paulus, gewijd 1893, J.Kayser. Neogotische KRUISBASILIEK MET TOREN, bekroond door een achthoekige lantaarn met hoekpinakels in het verlengde van de zuiderzijbeuk. Achthoekige doopkapel op de noord-westhoek van het schip. Exterieur met rijkelijke toepassing van geglazuurde steen. Ronde pijlers met kolonetten, kruisribgewelven met gedrukte welvingslijn. Neogotische inventaris grotendeels nog aanwezig. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van een anonieme gieter, 1834, diam. 70 cm en drie moderne klokken. In een zijbeuk staat buiten gebruik opgesteld een mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 1792. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 36620
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

St. Pauluskerk
5
Recensie door: ()
De St.Pauluskerk in Vaals is een schitterende neogotische kruisbaseliek. Ik maak regelmatig vakantie in de buurt van Vaals. Elke keer bezoek ik de kerk en geniet van het mooie interieur. De kerk is goed onderhouden. Ik krijg er elke keer weer een rustgevend gevoel. In dit gebouw voel ik me veilig.Ik hoop dat andere mensen er ook zo over denken.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Pauluskerk
St.-Pauls-Kirche01.jpg
Plaats Vaals
Gebouwd in 1891-1893
Gewijd aan Sint-Paulus
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  36620
Architectuur
Architect(en) Johannes Kayser
Lijst van rijksmonumenten in Vaals
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Pauluskerk is een kerkgebouw in Vaals in Nederlands Zuid-Limburg. Ze is gesitueerd aan de Kerkstraat, dewelke vernoemd is naar het oorspronkelijke kerkgebouw verderop in de straat waar thans nog in de nabijheid de Hervormde kerk gesitueerd is, die vroeger de kerktoren met de oorspronkelijke Sint-Pauluskerk deelde.

De kerk werd gebouwd in de periode 1891-1893 als vervanger van de oude Sint-Pauluskerk 150 meter zuidelijker aan de Kerkstraat, waar thans een parkeerplaats gelegen is. Het gebouw werd opgetrokken in neogotische stijl naar het ontwerp van Johannes Kayser. De kerk heeft de voor Kayser karakteristieke rijke decoratieve versiering waarbij verblendsteen toegepast is. Aan de binnenzijde zijn kruisribgewelven toegepast en het middenschip wordt geschoord door luchtbogen.

Het gebouw is een rijksmonument en gewijd aan Sint-Paulus.Monumenten in de buurt van St. Pauluskerk in Vaals

Winkelwoonhuis

Lindenstraat 3
Vaals
Inleiding WINKELWOONHUIS, ca. 1900, gesitueerd in de gesloten wand van de Lindenstraat. Zowel de aangebouwde woonvertrekken onder platte d..

Bakstenen huis met ingang en vensters in naamse steen

Kerkstraat 8
Vaals
Bakstenen huis met ingang en vensters in Naamse steen, XVIII-XIX.

Dubbel woonhuis met winkel

Lindenstraat 9
Vaals
Inleiding Vml. DUBBEL WOONHUIS MET WINKEL in de gesloten wand van de Lindenstraat. Omstreeks 1900 gebouwd in eclectische stijl en thans in ..

Dubbel woonhuis

Lindenstraat 13
Vaals
Inleiding Vml. DUBBEL WOONHUIS in de wand van de Lindenstraat. Omstreeks 1900 gebouwd in eclectische stijl en thans in gebruik als dubbele ..

Schatull: Bakstenen huis met verdieping en zadeldak

Kerkstraat 72
Vaals
Bakstenen HUIS met verdieping en zadeldak; blijkens ankers in de zijgevel uit 1732. In de achtergevel vensterkozijnen van Naamse steen, die ..

Kaart & Routeplanner

Route naar St. Pauluskerk in Vaals