Bastion XI in Gorinchem

Vijfde Uitgang 1
4201XH Gorinchem

Beschrijving van Bastion XI

20. BASTION XI MET KRUITMAGAZIJN, VIJFDE UITGANG EN KAZEMAT. (Vijfde Uitgang bij 1;3;5)Hol bastion met: - op het terreplein nabij de rechterflank een groot rechthoekig, overwelfd bomvrij kruitmagazijn (1838) van zwaar metselwerk met ter weerszijden vier steunberen tegen de zijmuren; in de kopwanden een deur- en twee raamopeningen; in alle wanden ventilatieopeningen. Het gebouw is afgedekt met pannen/leien; - in de saillant een gewapend betonnen kazemat (1930) met een schietgat en een toegangsdeuropening; - voorliggende gracht ter breedte van pl.m. 30 meter voor de rechter- en plm. 15 meter voor de linkerface; - de linkerface is nabij de linkerflank doorsneden door de zogenaamde Vijfde Uitgang; voor de coupure een dam op walhoogte door de gracht met duiker. Perceel 4378 wordt aan de stadszijde begrensd door een lijn evenwijdig aan de zuidwestgrens van perceel 4125 en op een afstand van 20 meter daarvan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)