Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Courtine II-III in Gorinchem

Militair Object

Wolpherenwal 3
4201HK Gorinchem
Zuid Holland


Beschrijving van Courtine II-III

4. COURTINE II-III MET V.M. KANSELPOORT EN V.M. WACHTHUIS (Wolpherenwal bij 1)Licht gebroken courtine met: - links van het midden de v.m. Kanselpoort, een open doorgang in de wal, tussen twee keermuren met schotbalksponningen; aan de veldzijde twee vleugelmuren; aan de stadszijde een (kwartronde) vleugelmuur; - nabij de doorgang aan de Wolpherenwal (nrs 1 en 3) een gemetseld rechthoekig wachthuis, waarschijnlijk uit het begin van de negentiende eeuw; aan de voorzijde een open arcadenrij op eenvoudige gemetselde pijlers; het gebouw heeft een met pannen gedekte kap met plat. - aan de veldzijde begrenzing met open water (Merwedekanaal) op de waterlijn en schutsluis. N.B. Schutsluis behoort niet tot het complex; wel de met het oog daarop gebouwde caponniere (zie Bastion III). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 365883
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Courtine II-III in Gorinchem

Schotbalkloods

Aan melkheul
Gorinchem
Inleiding De SCHOTBALKLOODS hoort bij de (Grote) Merwedesluis die tussen 1889 en 1891 tot stand kwam. Deze loods is identiek aan die bij de..

Wachthuis, zonder verdieping onder afgeplat schilddak met twee dakkapellen met zijvoluten aan de korte zijden en een omlopende kroonlijst

Wolpherenwal 3
Gorinchem
19e eeuws wachthuis, zonder verdieping onder afgeplat schilddak met twee dakkapellen met zijvoluten aan de korte zijden en een omlopende kro..

Huis met statige lijstgevel, vier vensters breed, met consoles

Westwagenstraat 79
Gorinchem
Huis met statige lijstgevel, vier vensters breed, met consoles Lod.XIV, deurpilasters en gesneden deur vroeg Lod.XV, geprofileerde vensterdo..

Huis met trapgevel met ontlastingsbogen en ankers

Westwagenstraat 77
Gorinchem
Huis met trapgevel (XVII) met ontlastingsbogen en ankers.

Huis met tuitgevel met goede pui

Westwagenstraat 34
Gorinchem
Huis met tuitgevel (XVIII) met goede pui (XIX A). In de verdieping schuiframen (XIX A); in de zolderverdieping roedenverdeling uit de bouwti..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)