Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in Westzaan

Woonhuis

Provincialeweg 16
1551SB Westzaan (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1729


Beschrijving van Herenhuis

Gepleisterd bakstenen HERENHUIS met een bouwlaag en kapverdieping onder pannen schilddak met aanluiving aan de noordzijde, genaamd villa Rote en in oorsprong gebouwd aan Overtoom 56 doch in 1990 met gebruikmaking van de oorspronkelijke onderdelen verplaatst naar de Gouw, eveneens te Westzaan. Aan de zuidzijde een lijstgevel met hoeklisenen, eindigend in gebeeldhouwde consoles en een hoger middenrisaliet met halsgevel, voorzien van rijk gebeeldhouwde vleugelstukken - de Dag en de Nacht voorstellend - en een gebogen bekroning, waaronder een reliƫf met Mercurius. Tussen het zoldervenster en de pilasteromlijsting van de voordeur bevindt zich een zonnewijzersteen in Lodewijk XIV-stijl, met opschrift de tekst van psalm 127 vers 1 en ANNO 1729. Deur en snijraam in Lodewijk XVI-stijl. In alle gevels schuifvensters met kleine roedenverdeling (twaalf- of negenruits). In de westgevel voorts twee ovale venstertjes in gebeeldhouwde omlijstingen. Inwendig ondermeer de in oorsprong 18e-eeuwse gangbetimmering, wandbekleding, balkenplafonds der beide voorkamers (zuidzijde), tooglijst in Lodewijk XVI-stijl in linkervoorkamer en hoekkasten, gesneden trap; voorts een gebeeldhouwde schouw en een uit een ander Zaans pand afkomstige smuiger met mangaankleurige figuurtegels. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 365687
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in Westzaan

De Schoolmeester

Guispad 3
Westzaan (Gemeente Zaanstad)
Papiermolen de Schoolmeester, 1692.

Het Prinsenhof

Pelmolen het Prinsenhof
Westzaan (Gemeente Zaanstad)
Pelmolen het Prinsenhof, 1722.

Houten stelphoeve

Kerkbuurt 32
Westzaan (Gemeente Zaanstad)
19e eeuwse houten stelphoeve.

Voormalige pastorie

Kerkbuurt 30
Westzaan (Gemeente Zaanstad)
v.m. Pastorie. Stenen dwarshuis onder zadeldak tussen puntgevels met zijvoluten, 18e eeuw. Deur met bovenlicht in pilasteromlijsting. Midden..

Voormalig rechthuis ('t Reghthuys') en voormalig Raadhuis. Monumentaal bouwwerk met afgeronde hoeken aan de voorzijde een fronton met beeldhouwwerk, g ..

Kerkbuurt 35
Westzaan (Gemeente Zaanstad)
Voormalig RECHTHUIS, sinds 1820 raadhuis. Monumentaal bouwwerk met afgeronde hoeken aan de voorzijde een fronton met beeldhouwwerk, gedragen..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)