Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groot Fresenburch in Utrecht

Woonhuis

Oudegracht 113
3511AG Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 13e eeuw


Beschrijving van Groot Fresenburch

"FRESENBURGH" middeleeuws adelshuis uit XIII. Voorgevel in XIX gepleisterd en grondig gewijzigd. Traptoren tegen de linkerzijgevel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 36504
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Fresenburch
Fresenburch aan de Oudegracht 113
Fresenburch aan de Oudegracht 113
Locatie Utrecht
Algemeen
Kasteeltype stadskasteel
Bouwmateriaal Baksteen
Gebouwd in 13e eeuw
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  36504

Fresenburch[1] is een rijksmonument gelegen aan de Oudegracht in de Nederlandse stad Utrecht. Fresenburch zit aan de Oudegracht nummer 113.[2]

Fresenburch kent een rijke historie. Het is gebouwd als groot weerbaar bakstenen huis (stadskasteel) in het tweede kwart van de 13e eeuw in of nabij de handelswijk Stathe. De opdrachtgever was de invloedrijk geworden patriciërsfamilie De Vries (Frese). Vermoedelijk kenden zij een afkomst uit ministerialen. In de Utrechtse stadspolitiek ontstond een factie, de Fresingers, rond deze familie. De factie stond tussen circa 1280 en 1305 tegenover de Lichtenbergers.[3]

Bij de belegering van de dwangburcht Vredenburg rond 1577 werden beschietingen vanaf Fresenburch uitgevoerd. In de strijd is de achtergevel van Fresenburch aan puin geschoten. Onder meer in 1858 heeft er een verbouwing plaatsgehad waarbij de façade volledig is gewijzigd. Ook heeft hier rond 1936 de Landbouwbank in gezeten.[4] Daarna was er een filiaal van muziekwinkel Free Record Shop gevestigd. Dit historische pand bestaat uit drie verdiepingen en heeft onder andere een huiskelder en een traptoren. Diverse middeleeuwse c.q. oorspronkelijke bouwdelen zijn nog aanwezig

Trivia

  • Het pand rechts ernaast gelegen Oudegracht 111 draagt de naam Klein Fresenburch.[5] Het betreft een zijhuis dat bij Fresenburch hoorde en als woonruimte werd gebruikt. Na 1569 werd het een zelfstandige woonruimte.
  • Enkele met de Fresenburch verband houdende lantaarnconsoles zijn aan de werf voor het stadskasteel te vinden. In een daarvan is de façade uitgebeeld zoals die er in de middeleeuwen uitzag.
  • De Engelse koning George II logeerde meermaals in Fresenburch.
  • Utrecht heeft tal van stadskastelen, de meeste daarvan liggen aan de Oudegracht zoals het nabijgelegen Oudaen en Groot Blankenburgh.

Monumenten in de buurt van Groot Fresenburch in Utrecht

Klein Fresenburch

Oudegracht 111
Utrecht
"KLEYN FRESENBURGH", trapgevel met pinakels waarop ballen, fraaie bogen met metselwerk boven de vensters, sierankers, 1569.

Panden met twee gevels met doorlopende rechte kroonlijst

Oudegracht 107
Utrecht
Panden met twee gevels met doorlopende rechte kroonlijst, XVIII.

Klein Blankenburgh

Oudegracht 119
Utrecht
Klein Blankenburgh, lijstgevel, XVIII.

Jansbrug

Jansbrug
Utrecht
Jansbrug.

Groot Blankenburgh

Oudegracht 121
Utrecht
"Groot Blankenburch", middeleeuws ADELSHUIS met in de 19e eeuw gewijzigde gevel.

Kaart & Routeplanner

Route naar Groot Fresenburch in Utrecht

Foto's (7)