Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hoop in Rozenburg

Molen

Molenweg 30
3181AT Rozenburg (gemeente Rotterdam)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1887


Beschrijving van De Hoop

KORENMOLEN 'de Hoop', blijkens opschrift op het wiekenkruis uit 1887 daterend en gebouwd als ronde bakstenen stellingmolen met rondom verspreid rondboogvensters met onder een vierruitsverdeling en boven een gebogen drieruitsverdeling, afgewisseld door negenruitsvensters waarvan van beide typen een enkele met luik; voorts een omgaande houten stelling. Karakteristieke 19e-eeuwse dorpskorenmolen met stelling, tesamen met de naastgelegen molenaarswoning de enige nog in Rozenburg aanwezige 19e-eeuwse bebouwing vormend en als zodanig van belang, alsook uit oogpunt van cultuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 364793
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Hoop
de Hoop (2008)
de Hoop (2008)
Basisgegevens
Plaats Rozenburg
Bouwjaar 1887
Type stellingmolen
Kenmerken Ronde stenen molen
Vlucht 22,9 m
Functie korenmolen
Bestemming  voorheen het malen van graan
Monumentnummer  364793
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Molen de Hoop bij nacht
Molen de Hoop bij nacht
Portaal  Portaalicoon   Molens

Korenmolen De Hoop aan de Molenweg in Rozenburg werd in 1887 opgericht, ter vervanging van een uit 1658 stammende molen die was gelegen aan de binnenkant van de Kooilandsedijk. Die molen moest in 1887 verdwijnen in verband met waterstaatkundige werken aan het Scheur. De nieuwe stellingmolen is in gebruik geweest als korenmolen tot begin jaren 60 van de vorige eeuw. Na een periode van stilstand en verval heeft de gemeente Rozenburg in 1964 de molen gekocht om hem van 1966-68 te laten restaureren. De benedenverdieping is te gebruiken als trouwlocatie. In de voormalige molenaarswoning naast de molen is tegenwoordig de Oudheidkamer van de Historische Vereniging Oud-Rozenburg gevestigd.

De Hoop heeft een Oudhollands gevlucht en bevat 2 koppels 14der kunststenen voor het malen van graan.

De molen is onder andere op afspraak te bezoeken.Monumenten in de buurt van De Hoop in Rozenburg

In oorsprong ten behoeve van de naastgelegen korenmolen 'de Hoop' gebouwde molenaarswoning, bestaande uit een verdiepingloos pand onder met blauwe pan ..

Molenweg 28
Rozenburg (Gemeente Rotterdam)
In oorsprong ten behoeve van de naastgelegen korenmolen 'de Hoop' gebouwde 19e-eeuwse MOLENAARSWONING, bestaande uit een verdiepingloos pand..

't Oude Jachthuis, gebouwd in 1889, oorspronkelijk met één gemetselde bouwlaag en direct daarop de kap. In 1902 is het huis opgebouwd met een ex ..

Molenweg 22
Rozenburg (Gemeente Rotterdam)
Inleiding Voormalig JACHTHUIS, thans woonhuis, gebouwd omstreeks 1880 in een sobere Chalet-stijl. Het pand is iets teruggerooid van de Mole..

Dubbele dienstwoning

Vlaardingsedijk 9
Maassluis
Inleiding Vrijstaande dubbele DIENSTWONING bestemd voor hulp-machinist en sluiswachter, met omliggende tuin, deel uitmakend van het boezemg..

Dieselgemaal Mr.Dr. C.P. Zaayer

Vlaardingsedijk 6
Maassluis
Inleiding Machinegebouw voor dieselmotoren en pompen, centraal gesitueerd hoofdonderdeel van het boezemgemaalcomplex Mr.Dr.C.P. Zaayer. ..

Dienstwoning

Vlaardingsedijk 6
Maassluis
Inleiding Vrijstaande DIENSTWONING met omliggende tuin, bestemd voor de chef-machinist, deel uitmakend van het boezemgemaalcomplex Mr. Dr. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)