Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Theekoepel in Breukelen

Tuin Park Landgoed

Theekoepel Straatweg
3620AA Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: midden 19e eeuw


Beschrijving van Theekoepel

Zeszijdige houten THEEKOEPEL onder overhangende rietgedekte kap met gesneden houten lijst en gedraaide hoek-ornamenten, uitgevoerd in late Empire-trant rond het midden van de 19e eeuw, en in oorsprong behorend tot het aan de overzijde van de Vecht gelegen Gunterstein. De witgeverfde koepel heeft een omlopend balcon, steunend op gesneden colonnetten en voorzien van gedraaide gietijzeren spijlen, evenals de rechte toegangstrap. Met uitzondering van de eenvoudige houten deur is de gepleisterde beganegrond vrijwel blind. De verdieping bevat zes hoekpilasters en in het midden van elke zijde een rondboogvenster met brede middenstijl, vierruitsverdeling onder en gebogen drieruitsverdeling boven, waarbij tegenover de trap Franse tuindeuren in dezelfde trant zijn aangebracht. De kap wordt voorts bekroond door een gedraaide pinakel. Direct aan de Vecht gesitueerde Empire theekoepel van belang wegens de karakteristieke verschijningsvorm, type en situering en tevens als reminiscentie aan de historische buitenplaats-bebouwing langs de Vecht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 364433
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Theekoepel in Breukelen

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding TOEGANGSHEK, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kasteel. Belan..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding DIENSTWONING, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kasteel. Bel..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding Houten BOTENHUIS uit 1915, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws ..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding Door een HEKWERK begrensd HERTENKAMP met STAL in Chalet-stijl, uit 1910, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenp..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding POORTGEBOUW als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kasteel. Belangri..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)