Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Hoogeland in Utrecht

Woonhuis

Museumlaan 2
3581HK Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1825
Architect: T.F. Suys, aangepast o.a. door C. Kramm


Beschrijving van Het Hoogeland

Huis 't Hogeland. Klassicistisch gepleisterd LANDHUIS met halfronde uitbouw met zuilen aan de ingang. In de 30er jaren der 19e eeuw uitgebreid, in de aanvang der 20e eeuw met een verdieping verhoogd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 36371
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Hoogeland
Het Hoogeland in 2004
Het Hoogeland in 2004
Locatie Utrecht
Oorspr. functie landhuis met Engelse tuin, daarna o.a. een museum
Huidig gebruik kantoor
Start bouw ca. 1825
Bouw gereed ca. 1828
Bouwstijl neoclassicisme
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 36371
Architect T.F. Suys, aangepast o.a. door C. Kramm
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Hoogeland, ook wel Het Hogeland genoemd, is een 19e-eeuwse buitenplaats in de stad Utrecht. Om het hoofdgebouw ligt vandaag de dag het Hogelandsepark.

Geschiedenis

Rond 1825 kocht Willem Elisa Ram aan het eind van de Biltstraat een boerderij aan en liet er door de Vlaamse architect T.F. Suys een buitenhuis bouwen. Om Het Hoogeland werd tevens een Engelse tuin aangelegd naar ontwerp van Hendrik van Lunteren. Een tiental jaar later kreeg het huis een verlenging van de twee zijvleugels naar ontwerp van de architect C. Kramm. Rond 1870 werd aan de westzijde van het huis over het landgoed een spoorlijn aangelegd en aan de oostzijde kwam een begraafplaats. Omstreeks 1883 besloten Rams erfgenamen het huis te koop te zetten.

De stad Utrecht kon de buitenplaats in 1888 aankopen en liet vervolgens de tuin omvormen tot stadspark waardoor het Hogelandsepark ontstaat. In 1891 verhuisde de voorloper van het Centraal Museum, het Utrechtse Stedelijk Museum van Oudheden, onder leiding van de Utrechtse archivaris Samuel Muller Fz. van de bovenste verdieping van het Utrechtse stadhuis naar dit ruim bemeten buitenhuis. De museumopzet werd veranderd omdat er meerdere stijlkamers werden ingericht. Het jaarlijkse bezoekersaantal was in het stadhuis de laatste jaren rond de 2000; op Het Hoogeland liep het al snel op naar boven de 20.000.

In 1918 betrok Staatsbosbeheer de buitenplaats, die na verloop van tijd een extra verdieping erop liet bouwen om een eigen museum te huisvesten. Sinds circa 1994 is Het Hoogeland in gebruik als kantoor-/ bedrijfsruimte. Diverse beelden zijn in de loop der tijd in het parkgedeelte geplaatst.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Het Hoogeland in Utrecht

Nieuw Beresteyn

Museumlaan 7
Utrecht
Inleiding VILLA met tuin en hek, gelegen op de kop van de Emmalaan en de hoek van de Museumlaan, gebouwd in 1894 in opdracht van de familie..

Poortgebouw

Prinsesselaan 2
Utrecht
Omschrijving In baksteen opgetrokken POORTGEBOUW, bestaande uit een bewaarderswoning en kantoor, door een muur verbonden met de aula, het g..

Rouwkamer

Prinsesselaan 2
Utrecht
Omschrijving AULA, naar ontwerp van A. Tepe uit 1880 op rechthoekige plattegrond van één bouwlaag onder met leien gedekt zadeldak. Platte..

Rouwkapel

Prinsesselaan 2
Utrecht
Omschrijving Hoge, eenbeukige neogotische kerk als ROUWKAPEL (complexonderdeel 4) uit 1880 naar ontwerp van A. Tepe met transept en vijfzij..

Grafmonument van Hendrik van de Wetering

Prinsesselaan 2
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (complexonderdeel 5) bestaande uit staande en liggende steen , uitgevoerd in zwart en grijs graniet, met aan voor..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)