Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kloosterdelen Catharijneconvent in Utrecht

Kerkelijk Gebouw

Lange Nieuwstraat 38
3512PH Utrecht
Utrecht


Beschrijving van Kloosterdelen Catharijneconvent

Aan de zuidzijde Sint Catharijneklooster; kloosterhof en kloostergang tegen twee vleugels, kapel met verdieping en traptoren. In kloostergebouw goud en zilvermuseum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 36265
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Catharijneconvent
Deel van het voormalig klooster aan de Lange Nieuwstraat
Deel van het voormalig klooster aan de Lange Nieuwstraat
Plaats Utrecht
Coördinaten 52° 5′ NB, 5° 7′ OL
Kloosterorde Johannieters
Huidige bestemming Museum Catharijneconvent
Gewijd aan Catharina van Alexandrië
Catharijneconvent (klooster) (Binnenstad (Utrecht))
Catharijneconvent (klooster)
In 1976 opgegraven overblijfsel van het klooster op het Vredenburg
In 1976 opgegraven overblijfsel van het klooster op het Vredenburg
Portaal:  Religie

Het Catharijneconvent of (Sint-)Catharijneklooster was een klooster der johannieters in de Nederlandse stad Utrecht.

Geschiedenis

Het convent is in de hoge middeleeuwen ontstaan met johannieters die met hulp van de Utrechtse bisschop een klooster stichtten ter hoogte van het huidige plein Vredenburg. De stichting dateert vermoedelijk uit de vroege 12e eeuw of zelfs nog wat eerder en daarmee zou het in het Europa van boven de Alpen een zeer vroege vestiging van johannieters betreffen. In 1122 kreeg Utrecht stadsrechten en kort erop is gestart met de aanleg van een stadswal/stadsmuur om de stad. Het voor 1122 gestichte klooster zou dan vervolgens deels nog net binnen deze stadsverdediging komen te liggen. Als hoofdactiviteit bedreven de johannieters ziekenzorg en in die hoedanigheid stichtten zij uiterlijk in de 13e eeuw ook het eraan verbonden Catharijnegasthuis. Bij het klooster hoorden tevens een kerkgebouw en aan de buitenzijde van de stadsverdediging het Ellendigenkerkhof met de Ellendigenkapel. Enkele kilometers ten westen daarvan had het klooster een uithof (Hof ter Weyde). In 1518 brak in het klooster een brand uit, wellicht dat het archief daarbij werd verwoest.

Op het Vredenburg startte in 1529 de bouw van een dwangburcht, waardoor de kloostergemeenschap diende te verhuizen naar het Karmelietenklooster aan de Nieuwegracht/Lange Nieuwstraat. Het grootste deel van de verlaten kloostergebouwen is vervolgens afgebroken met de nieuwbouw van de burcht, echter het hoofdgebouw van het klooster bleef nog gespaard omdat het deel van de burcht ging uitmaken. Na de oververhuizing is op de nieuwe locatie onder meer de Sint-Catharinakathedraal door het Catharijneconvent uitgebreid. Met de Reformatie (circa 1580) kwam een verbod op nieuwe aanwas, waardoor het convent begin 17e eeuw uitstierf.

Het Ellendigenkerkhof is omstreeks 1664 grotendeels verdwenen. De ziekenzorg die met het Catharijnegasthuis was ontstaan is doorgezet tot in de 19e eeuw. In 1868 brak een grote brand uit in het voormalige klooster waarna binnen enkele jaren een ingrijpende renovatie startte. Vervolgens kreeg het een bestemming als aartsbisschoppelijk museum. De museale invulling vindt vandaag de dag plaats door het Museum Catharijneconvent.


Monumenten in de buurt van Kloosterdelen Catharijneconvent in Utrecht

Sint-Catharinakathedraal

Lange Nieuwstraat 36
Utrecht
St Catharinekerk sinds 1853 Kathedraal. Laatgotische kruisbasiliek met stenen gewelven en luchtbogen op inwendige steunberen. 1470 aangevang..

Onderkelderd woonhuis

Lange Nieuwstraat 53
Utrecht
Oorspronkelijk 17e eeuws doch thans hoofdzakelijk 19e eeuws aandoend, onderkelderd woonhuis met twee verdiepingen onder met pannen gedekt sc..

Poortje met steen 'In de koeivoet 1641'

Lange Nieuwstraat 61
Utrecht
Poortje met steen "in de Koeivoet 1641".

Kleine Vleeshal

Lange Nieuwstraat 34
Utrecht
Klein VLEESHUIS. Bakstenen gebouwtje met topgevel versierd met ossekop, XV.

Pand, met verdieping en mezzanino onder pannen schilddak

Lange Nieuwstraat 41
Utrecht
In oorsprong mogelijk 17e eeuws PAND, met verdieping en mezzanino onder pannen schilddak; 19e eeuwse lijstgevel met vroeg 20e eeuwse houten ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)