Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Onderkelderd woonhuis in Utrecht

Woonhuis

Lange Nieuwstraat 53
3512PD Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 17e/19e eeuw


Beschrijving van Onderkelderd woonhuis

Oorspronkelijk 17e eeuws doch thans hoofdzakelijk 19e eeuws aandoend, onderkelderd woonhuis met twee verdiepingen onder met pannen gedekt schilddak, met gepleisterde lijstgevel ter breedte van vier vensterassen, met beneden grote, deels nog acht-ruitsschuifvensters en ingang met bovenlicht in rechte omlijsting, en links onder een keldervenster, op de eerste verdieping een viertal zesruitsschuifvensters en op de tweede verdieping drie vierruitsschuifvensters en boven de kroonlijst een dakkapel; de grotendeels gepleisterde achtergevel ter breedte van drie vensterassen, vertoont boven de tuindeur een gedeelte van een ontlastingsboog en op de beganegrond voorts nog twee vierruitsschuifvensters; op de eerste verdieping een drietal vensters met nog ten dele een zesruitsroedenverdeling; op de tweede verdieping twee kleine vierruitsschuifvensters; de gevel wordt afgesloten door een rechte gootlijst op klossen, waarboven nog een dakkapel. Inwendig twee tongewelfde kelders aan de voorzijde en een troggewelven en balken overwelfde kelder met door een kroonlijst afgesloten schouw, welke kelders tesamen met de nog resterende ontlastingsboog in de achtergevel, enkele sleutelstukken in de balklaag van de beganegrond en onderdelen van de tweejukkige kap van 17e eeuwse oorsprong zijn, terwijl de dubbele paneeldeur met halfrondboogvormig bovenlicht en dito vensters te weerszijden, tesamen met de paneeldeur met kroonlijst en de overige omlijstingen en nis in de hal van 19e eeuws karakter zijn. Historische stadswoning. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 36251
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Onderkelderd woonhuis in Utrecht

Poortje met steen 'In de koeivoet 1641'

Lange Nieuwstraat 61
Utrecht
Poortje met steen "in de Koeivoet 1641".

Eenvoudig huis met een gevel, twee bouwlagen en een aankapping

Dorstige Hartsteeg 40
Utrecht
Een eenvoudig 17e eeuws huis met een 19e eeuwse gevel, twee bouwlagen en een aankapping tegen Lange Nieuwstraat 41. Dit smalle pand is wat..

Kloosterdelen Catharijneconvent

Lange Nieuwstraat 38
Utrecht
Aan de zuidzijde Sint Catharijneklooster; kloosterhof en kloostergang tegen twee vleugels, kapel met verdieping en traptoren. In kloostergeb..

Pand, met verdieping en mezzanino onder pannen schilddak

Lange Nieuwstraat 41
Utrecht
In oorsprong mogelijk 17e eeuws PAND, met verdieping en mezzanino onder pannen schilddak; 19e eeuwse lijstgevel met vroeg 20e eeuwse houten ..

Sint-Catharinakathedraal

Lange Nieuwstraat 36
Utrecht
St Catharinekerk sinds 1853 Kathedraal. Laatgotische kruisbasiliek met stenen gewelven en luchtbogen op inwendige steunberen. 1470 aangevang..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)