Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand, met verdieping en mezzanino onder pannen schilddak in Utrecht

Woonhuis

Lange Nieuwstraat 41
3512PC Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: mogelijk 17e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van Pand, met verdieping en mezzanino onder pannen schilddak

In oorsprong mogelijk 17e eeuws PAND, met verdieping en mezzanino onder pannen schilddak; 19e eeuwse lijstgevel met vroeg 20e eeuwse houten winkelpui met puibalk, op de verdieping twee lichtgetoogde schuifvensters; het mezzanino bevat twee lage, verticaal gedeelde vensters, tussen de verdiepingen twee cordonlijsten. Inwendig verdeeld in een voor- en achterhuis met verschillend niveau, met een rechte tussentrap met gesneden leuning en eindpaal en een doorgaande spiltrap met ingesneden spil en treden met oren; een souterrain aan de achterzijde met troggewelven; voorts samengestelde balklagen met moer- en kinderbalken. In de voorkamer en in de gang betegelde wanden (deels met figurale voorstellingen). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 36250
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Tussenvloer in het Glaspaleis te Heerlen
Tussenvloer in een restaurant
Tussenvloer in een metrostation te Bilbao
Industriële tussenvloer
Industriële tussenvloer in een turbinehal

Een tussenvloer, ook wel mezzanino (Italiaans: 'mezzano=midden'), entresol (Frans: entre=tussen, sol=vloer'), insteek- of tussenverdieping genoemd, is in de architectuur een zelfdragende constructie die geplaatst wordt tussen twee etagevloeren, en die veel wordt toegepast in een hoge ruimte voor het creëren van extra vloeroppervlakte. Vaak bestrijkt de tussenvloer niet het gehele vloeroppervlak van een gebouw, maar is het meer een soort balkon. In dat geval wordt de vloer doorgaans niet meegeteld bij de etagenummering.

In 17e-eeuwse huizen werd een entresol meestal gebouwd als een afgesloten vertrek met wanden en een deur, en aangeduid met de namen insteek- of hangkamer ('hangende camere').

Een tussenvloer kan deel uitmaken van het oorspronkelijke ontwerp van een gebouw, maar kan ook later zijn geplaatst in verband met herbestemming van een gebouw. Een voorbeeld daarvan is het herbestemmen van watertorens tot woon-/kantoorruimte.

Tussenvloeren hebben vaak een bijzondere functie:

  • In vorige eeuwen werd de tussenvloer vooral gebruikt voor opslag en dienstverlenend personeel.
  • In sportstadions en theaters wordt een tussenvloer in de vorm van een balkon gebruikt om toegang te geven aan speciale groepen gasten, die ongehinderd zicht hebben op wedstrijd of voorstelling.
  • In de horeca geeft een tussenvloer extra bruikbaar oppervlak en tevens de gelegenheid voor groepen om zich een beetje af te kunnen zonderen van de overige gasten.
  • Bij het openbaar vervoer kan een tussenvloer de functie hebben om toegang tot perrons te controleren of om reizigersstromen naar andere perrons te kunnen leiden.
  • In winkels wordt een tussenvloer vaak gebruikt voor opslag, maar ook wel om extra winkeloppervlak te creëren in een hoge ruimte.
  • In industriële toepassingen wordt een tussenvloer vaak gebruikt in grote hallen, voor opslag of een aparte functie, zoals een kantoortje. Bij zeer grote machines (bv. turbines in een elektriciteitscentrale of scheepsmotoren) dient een tussenvloer om de gehele machine te kunnen bereiken, bijvoorbeeld voor onderhoud of inspectie.

De oppervlaktes van tussenvloeren kunnen variëren van enkele vierkante meters tot duizenden. Tevens zijn meerdere etages mogelijk.

In Spanje is entresuelo ('tussenverdieping') vaak de gebruikelijke benaming voor de eerste verdieping van een gebouw.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Pand, met verdieping en mezzanino onder pannen schilddak in Utrecht

Eenvoudig huis met een gevel, twee bouwlagen en een aankapping

Dorstige Hartsteeg 40
Utrecht
Een eenvoudig 17e eeuws huis met een 19e eeuwse gevel, twee bouwlagen en een aankapping tegen Lange Nieuwstraat 41. Dit smalle pand is wat..

Huis van twee bouwlagen en een kap loodrecht op de straat

Lange Nieuwstraat 33
Utrecht
Een 17e eeuws huis van twee bouwlagen en een kap loodrecht op de straat. Dit vrij diepe smalle huis is geheel van 17e eeuwse opzet. Het is ..

Kleine Vleeshal

Lange Nieuwstraat 34
Utrecht
Klein VLEESHUIS. Bakstenen gebouwtje met topgevel versierd met ossekop, XV.

Huis van twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een, dichtgeworpen kelder

Lange Nieuwstraat 29
Utrecht
Een 17e eeuws huis van twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een, dichtgeworpen kelder. Het huis is in wezen nog compleet 17e e..

Sint-Catharinakathedraal

Lange Nieuwstraat 36
Utrecht
St Catharinekerk sinds 1853 Kathedraal. Laatgotische kruisbasiliek met stenen gewelven en luchtbogen op inwendige steunberen. 1470 aangevang..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)