Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Station Maliebaan in Utrecht

Gebouw

Johan van Oldenbarneveltlaan 6
3581XZ Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1873-1874
Architect: onbekend


Beschrijving van Station Maliebaan

Voormalig station Maliebaan van de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij (1874), thans Spoorwegmuseum. Gebouwd in voor die tijd gebruikelijke vorm met langgerekte lage zijvleugel; hoofdgebouw van verzorgde, nog enigszins aan het classicisme herinnerende eclectische architectuur. IJzeren overkapping over een spoor. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 36180
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
    Utrecht Maliebaan   
Spoorwegmuseum Utrecht 003.JPG
Plaats Utrecht
Afkorting Utm
Opening 10 juni 1874
Sluiting 15 oktober 1939
Heropening 2 juni 2005
Perrons 2
Perronsporen 3 [1]
Lijn(en) Hilversum - Lunetten
Vervoerder(s) NS
Coördinaten 52° 5′ NB, 5° 8′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Utrecht Maliebaan (Binnenstad (Utrecht))
Station Utrecht Maliebaan
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
SS 13 (NS 705) langs het eerste perron in het Nederlands Spoorwegmuseum in 1973.

Station Utrecht Maliebaan is een in 1874 aangelegd station aan de spoorlijn Hilversum - Lunetten. Sinds 1954 is het Nederlands Spoorwegmuseum in het stationsgebouw gevestigd. Het station had tot eind 2012 twee sporen aan een eilandperron langs het doorgaande spoor en een kopspoor uit de richting Lunetten. Door de opbraak van de sporen in de richting van Lunetten is station Maliebaan feitelijk een kopstation geworden, waarvan nog maar 1 spoor in gebruik is, bereikbaar vanuit de richting Blauwkapel. Het Maliebaanstation is een rijksmonument.[2]

Geschiedenis

Het station is gebouwd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). Met de bouw is begonnen op 4 september 1873 door aannemers J. Verwaayen en J. Kooy uit Arnhem. De architect is vermoedelijk A.L. van Gendt.[3] De indeling van het station lijkt veel op het (inmiddels gesloopte) station Hilversum dat in dezelfde periode is gebouwd.

Vanaf de opening in 1874 was het aantal reizigers dat gebruik maakte van dit station niet groot. Al in 1887 werd het station verbouwd, ten gunste van het goederenvervoer. Dit werd nogmaals versterkt in 1908, toen de gehele zuidvleugel werd verbouwd tot bergplaats voor bestel- en vrachtgoederen. Nadat HIJSM en SS in 1938 fuseerden tot N.V. Nederlandse Spoorwegen werd het Maliebaanstation als overtollig beschouwd en op 15 oktober 1939 gesloten. Door een ontsporing was het station op en rond 2 februari 1940 weer tijdelijk in gebruik als station.[4]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Maliebaanstation speciaal weer opengesteld om de Utrechtse Joden te deporteren naar Kamp Westerbork en vandaar naar de vernietigings- en concentratiekampen. In 2015 is aan de Johan van Oldenbarneveltlaan voor het vroegere station een gedenkteken opgericht voor de 1239 Joodse slachtoffers.

In 1954 kreeg het gebouw een nieuwe bestemming als Nederlands Spoorwegmuseum.

Stationsgebouw

Huidige indeling:

Pendeldienst Utrecht Centraal – Utrecht Maliebaan

De NS verzorgt sinds 2005 in het weekend en tijdens schoolvakanties gedurende de openingstijden van het Nederlands Spoorwegmuseum een Pendeldienst Utrecht Centraal – Utrecht Maliebaan. Vanaf 26 juli 2010 reed de pendeldienst iedere dag (m.u.v. maandag) via Blauwkapel. Slechts enkele ritten in de late middag reden via Driebergen-Zeist. Na de sluiting van het traject tussen Maliebaan en Lunetten in september 2012 rijden alle ritten via Blauwkapel.

Hoewel de NS-reisplanner en spoorkaarten van NS vermelden "uitsluitend bedoeld voor bezoekers van het Spoorwegmuseum" is het station regulier te gebruiken zonder een kaartje voor het museum te hoeven kopen, echter alleen tijdens de openingstijden van het museum. Er zijn ook gewoon NS-kaartlezers en een NS-kaartautomaat.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
28300 Sprinter Utrecht CentraalUtrecht Maliebaan Trein naar het Spoorwegmuseum, alleen als dit open is (niet op maandag, behalve tijdens de schoolvakanties)
1rightarrow blue.svg Zie voor treinverbindingen en buslijnen het hoofdartikel Openbaar vervoer in Utrecht

Zie ook

Literatuur

  • Kuijpers, C en Wevers, L (2005) Station Utrecht Maliebaan; De restauratie. Utrecht: Nederlands Spoorwegmuseum.

Externe link


Monumenten in de buurt van Station Maliebaan in Utrecht

Pand met gepleisterde neoclassieke lijstgevel

Maliebaan 5
Utrecht
Pand met gepleisterde neoclassieke lijstgevel. 2e helft der 19e eeuw.

Pand met gepleisterde neoclassieke lijstgevel

Maliebaan 3
Utrecht
Pand met gepleisterde neoclassieke lijstgevel. 2e helft 19e eeuw.

Herenhuis, deel uitmakend van de luxe bebouwing langs de maliebaan in aansluiting op de maliesingel, gebouwd omstreeks 1870 voor de familie ram in ecl ..

Maliebaan 7
Utrecht
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van de luxe bebouwing langs de Maliebaan in aansluiting op de Maliesingel, gebouwd omstreeks 1870 voor ..

Pand met gepleisterde neoclassieke lijstgevel

Maliebaan 13
Utrecht
Pand met gepleisterde neoclassieke lijstgevel, 2e helft 19e eeuw.

Maliebrug

Maliebrug Stadsbuitengracht
Utrecht
Een in aanleg 17e eeuwse brug over de stadsbuitengracht, langs het bolwerk Lepelenburg. Deze brug, behorend bij de toegangsweg tot de Malie..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)